1. Marineer de zalm ca. 10 minuten in een mengsel van het bier, limoen- en sinaasappelsap, zout en peper. 2. Kook tegelijkertijd de asperges in ca. 8 – 10 minuten gaar, giet af, laat afkoelen en snijd daarna in schuine stukken. Zet opzij. 3. Kook de doperwten beetgaar (ca. 5 minuten) in gezouten water, giet af (kookwater opvangen) en pureer met de staafmixer of keukenmachine en een beetje kookwater tot een mooie crème. Voeg naar smaak zout en peper toe. 4. Serveer de zalm op de doperwtencrème met de asperges. Garneer met radijsjes en sla.
Het zachte ronde van de zalm, de asperges en de doperwtencrème vraagt om een zacht rond bier. Tegelijkertijd wil de radijs graag een kleine bitterheid, waardoor de smaak van het gerecht wordt verlengd. De havermout geeft de zachte en ronde smaak die een mooie brug slaat naar het ronde van de zalm. De sla en radijs geven in combinatie met de hopbitterheid in het bier een frisse ronde nasmaak aan het gerecht! Een wit- of Weizenbier is ook een goede bier-spijscombinatie.
Andere suggesties: Grolsch Weizen van de Grolsche Bierbrouwerij (deze combinatie geeft iets meer frisheid) of Witte Vrouwen van Brouwerij de Leckere.
Dit recept komt van het kookboek Bier & Spijs geschreven door Fiona de Lange en Jo Vaessen.