Snijd de ui, wortel, prei en tomaat klein. Verwarm de boter in een soeppan en fruit de groenten al omscheppend iets bruin. Voeg dan 200 g ongepelde garnalen toe, bak alles al omscheppend in ± 10 minuten verder bruin. Stamp de garnalen tijdens het bakken plat zodat de ‘sappen’ eruit komen.
Verwarm 1 borrelglas Cognac in een soeplepel eerst boven het vuur, laat de vlam erin komen, schenk dit dan over de gestampte garnalen.
Voeg dan de witte wijn, tomatenpuree, peper, het laurierblad en de oregano toe. Roer de bloem met een ½ dl water tot een glad papje en roer dit samen met de peterselie bij de garnalenmassa. Giet er 1 liter water bij en laat de soep op een laag vuur 50 minuten ‘trekken’.
Pel intussen de overgebleven garnalen of koop gepelde.
Schenk dan de soep in een fijne zeef en druk en pers met de achterkant van een grote soeplepel alles zo goed mogelijk door de zeef. Zeef de soep dan nog een keer.
Voeg de gepelde garnaaltjes toe en eventueel nog wat cognac, crème fraîche en verse dille. Maak deze ‘bisque’ de crevettes verder op smaak met wat versgemalen peper.