De grondstoffen zorgvuldig voorbewerken en van ongerechtigheden ontdoen. Kruiden en hulpstoffen nauwkeurig afwegen en gereed zetten. De broccoli blancheren, afkoelen en in kleine blokjes snijden; de ham ook klein snijden; de mandarijntjes laten uitlekken en droog maken. 3 mm plaat, en scherpe messen. De gesorteerde grondstoffen in eigrote stukken snijden, goed doorkoelen of licht aanvriezen. Lapjes kalkoenborstfilet even aanvriezen en op de snijmachine in dunne lapjes snijden die later om de gehaktbal moeten passen.
De kruiden en eieren losjes door het vlees mengen en de massa dan door de 3 mm plaat malen. Het gehakt daarna met de overgebleven (kaas, ham en broccoli) vermengen tot er een goede verdeling en binding is verkregen. Ballen vormen van ca. 250 gram per stuk (is voor 2 personen), omwikkelen met het dunne lapje verse kalkoenlapje. Stervormig opbinden en met een strikje vast zetten (het voordeel van een strikje is, dat de klant aan tafel zo het strikje los kan trekken en het touw verwijderen). Afgarneren met partje mandarijn en Hollandse ge(vries)droogde tuinkruiden.
Presenteer de kalkoenbroccolibal op een zwarte schaal in de toonbank. Zorg dat er altijd een schone vleestang bij ligt en dat de schaal goed gevuld en schoon is. Geef de klant een bereidingsadvies mee.
Benodigdheden voor 4 personen: 2 kant en klare kalkoen-broccoli-ballen, 4 eetlepels olie of 50 gram boter of margarine. Bereiding: verhit de olie of de boter ineen koekenpan of braadpan tot het schuim wegtrekt. Braad de ballen, die je kunt keren met 2 lepels, rondom bruin. Leg het deksel schuin op de pan. Laat de ballen in ca. 30-40 minuten gaar worden en even controleren of het vlees volkomen gaar is, keer ze nu en dan. Neem de ballen uit de pan, houd ze op een schaal warm. Roer een scheutje water en desgewenst wat tomatenketchup, tomatenpuree of mosterd door de jus en laat de jus heel even koken. Giet een kleine hoeveelheid jus over de gare ballen en geef er de rest apart bij. Serveer er gekookte rijst of macaroni met een frisse venkelsalade bij en een glas rode wijn.