Chipolataworstjes met vier verschillende soorten tuinkruiden

Ingrediënten

  • Kalfssnippers voor gehakt (K III: doorregen kalfsvlees, grof ontzeende afsnijdsels van borst en vang; zichtbaar vet circa 15%)
  • 15 gram Keukenzout
  • 2 gram Witte peper
  • 2 gram Ge(vries)droogde peterselie
  • 1 gram Ge(vries)droogde kervel
  • 1 gram Ge(vries)droogde dragon
  • 1 gram Ge(vries) droogde bieslook
  • 10 gram Gedroogde gefruite ui
  • 1 Ei
  • 100 ml Room culinair (van Campina professional)
  • Kalfssnippers voor gehakt (K III: doorregen kalfsvlees, grof ontzeende afsnijdsels van borst en vang; zichtbaar vet circa 15%),
  • 15 gram Keukenzout,
  • 2 gram Witte peper,
  • 2 gram Ge(vries)droogde peterselie,
  • 1 gram Ge(vries)droogde kervel,
  • 1 gram Ge(vries)droogde dragon,
  • 1 gram Ge(vries) droogde bieslook,
  • 10 gram Gedroogde gefruite ui,
  • 1 Ei,
  • 100 ml Room culinair (van Campina professional)

Benodigheden

  • Natuurdarmen: schapensnaren kaliber 24/26 mm

Bereiding

  • Malen: vlees zorgvuldig ontdoen van pezen, stempels, kraakbeen en bloederige delen en door de 10 mm plaat grof voormalen (zorg voor goed geslepen messen).

  • Koelen: het gemalen vlees bij 1˚C koelen of licht aanvriezen (afdekken met plastic folie).

  • Kruiden en hulpstoffen nauwkeurig afwegen.

  • Wolven: het grof gemalen vlees mengen met zout, peper, peterselie, kervel, dragon, bieslook, gefruite ui, ei en room culinair, afmalen door de 3 mm plaat.

  • Mengen: het deeg kort namengen tot er een goede binding is. Te kort mengen leidt tot te weinig binding; te lang mengen tot een stug eindproduct.

  • Stoppen: de stopmachine vullen zonder luchtinsluiting en de daarvoor bestemde darmen afvullen in strengen of kleine worstjes. Bij het stoppen een juiste vulhoorn gebruiken; de korte hoorn, maar vooral niet te smal. Het deeg niet te snel – met weinig druk – zonder insluiting van lucht stoppen. Boter of margarine tegelijk met de worstjes in iets water in de braadpan doen. De worstjes bij voorkeur met deksel op de pan gedurende 10 á 15 minuten laten garen op niet te hoog vuur. Deksel verwijderen en vervolgens op hoog vuur de worstjes de gewenste braadkleur geven. Tijdens het braden nooit in de worst prikken. 

Terug naar boven