Ham in brooddeeg

Ingrediënten

  • 2,5 kg gepekelde beenham 
  • 2 wortels
  • 2 uien 
  • 1 laurierblad 
  • 2 kruidnagels 
  • 1 theelepel peperkorrels 
  • pak brooddeeg 
  • 2,5 kg gepekelde beenham ,
  • 2 wortels,
  • 2 uien ,
  • 1 laurierblad ,
  • 2 kruidnagels ,
  • 1 theelepel peperkorrels ,
  • pak brooddeeg 

Bereiding

  • Bestel bij jouw slager een gepekelde ham of koop een kant-klaar beenhammetje.  Maak wortels en uien schoon en snijd ze in plakken. Doe de groentes in een grote pan water en voeg de ham, het laurierblad, de kruidnagels en de peper er aan toe. Breng alles aan de kook en laat de ham zacht garen. In dit geval 1,5 tot 2 uur. Laat het vlees daarna in de bouillon afkoelen. Maak het brooddeeg klaar volgens de beschrijving op het pak en rol het, wanneer gereed, op wat uitgestrooide bloem tot een plak van ruim een centimeter dik. Bestrijk de plak met eiwit en leg de ham op het deeg. Maak de ham van te voren wel schoon door overtollig vet en eventueel het zwoerd (huid) weg te snijden. Wikkel de ham helemaal in het deeg en druk de randen goed aan. Bestrooi een passende bakplaat met wat bloem en leg de ham er op. Laat het deeg nog even rijzen en besprenkel het met wat water. Bak de ham krap een uurtje in een voorverwarmde oven van 200°C. Serveer de ham in plakken gesneden met groente van het seizoen en een saus naar keuze. 

  • Wit: Volle Bourgogne, Chardonnay, Pinot Gris uit Alsace of Grauburgunder uit Duitsland, Rood: Rijpe Bourgogne of Bordeaux

Terug naar boven