Bonen 1 nacht in ruim water laten weken. De volgende dag bonen met weekwater opzetten en op zacht vuur 1 ¼ uur laten koken. Olie verhitten en ui en knoflook hierin ± 5 minuten bakken. Bleekselderij,prei, wortels,kool, en snijbiet toevoegen en even omscheppend meebakken. Tomaten met vocht, peterselie, basilicum en peper toevoegen. ± 1 ½ liter water erbij schenken en soep aan de kook brengen. Op zacht vuur ± 2 uur laten koken. Helft van de bonen pureren en samen met de hele bonen en de reepjes ham door de soep roeren. Soep op smaak brengen met peper
Het afvullen van de soep in plastic bekers moet bij een zo hoog mogelijke temperatuur plaatsvinden, dus niet koelen vóór het afvullen. De bekers ter voorkoming van nabesmetting, vervolgens direct voorzien van deksels. Om afkoeling van de soep te bevorderen, de bekers zodanig naast elkaar plaatsen, dat er voldoende luchtcirculatie mogelijk is. Na gedeeltelijke afkoeling van de inhoud - tot ca 50°C - de kant en klare soep in de koeling of diepvries plaatsen
De bewaartijd van de kant en klare stevige Toscaanse bonen/ham maaltijdsoep is afhankelijk van een aantal factoren- de gebruikte grondstoffen;- de toegepaste verhitting;- de zorg waarmee het afvullen en afkoelen van de stevige Toscaanse bonen/ham maaltijdsoep zijn geschied;- de hygiëne die in acht is genomen;Uiteraard kan deze stevige Toscaanse bonen/ham maaltijdsoep onder koeling vers verkocht worden, maar omdat de stevige Toscaanse bonen/ham maaltijdsoep niet lang vers houdbaar is blijft, verdient de verkoop van diepgevroren stevige Toscaanse bonen/ham maaltijdsoep sterk de voorkeur.Bij verkoop van stevige Toscaanse bonen/ham maaltijdsoep via een warmhoudmeubel, bijvoorbeeld een hotpot of au-bian-marie, moet de stevige Toscaanse bonen/ham maaltijdsoep bij een temperatuur van meer dan 60°C worden bewaard. Als u de stevige Toscaanse bonen/ham maaltijdsoep heet in de eindverpakking zijn afgevuld(zie afvullen), kan men de stevige Toscaanse bonen/ham maaltijdsoep onder de volgende condities bewaren.het verkopen van de stevige Toscaanse bonen/ham maaltijdsoep:- direct volgend op de bereiding, onder koeling bij een temperatuur van + 2°C, waarbij de stevige Toscaanse bonen/ham maaltijdsoep zijn verpakt in afgesloten plastic bekers: 4 dagen;- uit de dieptekoeling, bij een temperatuur van -3°C: 8 dagen;- uit de diepvries, bij een temperatuur van tenminste - 20°C: 3 maanden
Beeld: ©Brent Hofacker/Shutterstock.com