Bonte salade met tweeërlei linzen

Ingrediënten

  • 1 handvol kant en klare gemengde geplukte sla per persoon (op de groente markt of in supermarkten verpakt te koop)
  • 4 bonte Mangold bladeren (rood en geel)
  • 15 gram suiker
  • 100 gram beluga-linze
  • 20 gram rode linzen
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 sappige sinaasappel
  • 1 citroen
  • 5 gram mosterd
  • 1 scheut olijfolie
  • 1 snufje peper en zout
  • 8 groene pitloze druiven
  • 1 handvol kant en klare gemengde geplukte sla per persoon (op de groente markt of in supermarkten verpakt te koop),
  • 4 bonte Mangold bladeren (rood en geel),
  • 15 gram suiker,
  • 100 gram beluga-linze,
  • 20 gram rode linzen,
  • 2 takjes verse tijm,
  • 1 laurierblad,
  • 1 sappige sinaasappel,
  • 1 citroen,
  • 5 gram mosterd,
  • 1 scheut olijfolie,
  • 1 snufje peper en zout,
  • 8 groene pitloze druiven

Bereiding

  • Een heerlijke gezonde wilde maaltijdsalade. Ze is alleen niet fantastisch lekker, maar ook heel gezond. Uiterlijk een bonte gesorteerde mix van linzen. Die lange tijd in de vergeet hoek zijn beland, ondervinden nu de kleine krachtige linzen juist nu een comeback. Vooral de fijne zwarte Beluga-linze die zitten vol met eiwit en vitamine. Ze geven dit fruitige vleesloos gerecht een wonderbaarlijke  gezonde kick.

  • Weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed.

  • De pluksalade wassen en voorzichtig droog slingeren. De Mangold stelen, van mangold bladeren scheiden en de bonte stelen schuin in centimeter dikke stukken snijden. In een passende koekenpan de mangoldstukken met een scheut olijfolie even kort aanbraden, de suiker erover strooien en licht laten karameliseren. Langer mag de mangold niet verhit worden; zo behoud hij zijn mooie kleur en blijft hij knapperig.

  • De Beluga-linze met het laurierblad en wat verse tijm 20 minuten in een kookpan met kokend water gaarkoken. De linzen in een fijn zeef gieten. Laurierblad en tijm verwijderen. Iets laten afkoelen, maar als ze nog warm zijn zout en peper toevoegen, als ze koud zijn nemen de linzen geen kruiden smaak meer op! Wat verse tijmblaadjes van de steel plukken en onder de linzen mengen.

  • De rode linzen apart koken en al na zes minuten het water afgieten en onder de Beluga-linze mengen.

  • Voor de vinaigrette het sap van de sinaasappel en citroen uitpersen. Met een vork goed met mosterd verroeren. Beetje bij beetje circa 100 ml olijfolie toevoegen en verder roeren (kloppen) tot zich een goede emulsie is verkregen van zuur, mosterd en olie is verkregen. Op smaak brengen met peper en zout. Een deel van de vinaigrette onder de linzen mengen en een 10 tal minuten laten marineren, de rest over de salade verdelen.

Terug naar boven