Zoervleisj

Ingrediënten

  • 1 kilo runderlappen (poelet)  
  •   2 grote uien 
  • 3 - 4 kruidnagels
  • 1 - 2 theelepels suiker
  • 1 kopje azijn 
  • ruim 1/2 kopje water 
  • peper en zout 
  • 2 - 3 eetlepels (appel)stroop 
  • 1 plak peperkoek
  • 1 kilo runderlappen (poelet)  ,
  •   2 grote uien ,
  • 3 - 4 kruidnagels,
  • 1 - 2 theelepels suiker,
  • 1 kopje azijn ,
  • ruim 1/2 kopje water ,
  • peper en zout ,
  • 2 - 3 eetlepels (appel)stroop ,
  • 1 plak peperkoek

Bereiding

  • Het vlees wordt een een nacht lang gemarineerd in azijn. Snijdt het vervolgens in kleine blokjes snijden en bak die aan in de boter. Laat de in stukken gesneden uien meefruiten. Voeg daarna de rest van de ingrediënten toe, met uitzondering van de stroop en de peperkoek. Laat het vlees in twee uur gaar stoven. Tegen het einde gaat de stroop erbij. Wanneer het vlees nog te vochtig is laat je het verder inkoken. Voor het opdienen gaat de peperkoek erbij die bindt het geheel nog extra.

  • In plaats van runderpoelet kan ook konijn gebruikt worden. 

  • Zuurvlees is een Limburgs streekgerecht, dat oorspronkelijk werd bereid van paardenvlees. Tegenwoordig wordt rundvlees gebruikt. Zuurvlees is een soort hachee die de naam dankt aan het vooraf marineren van het vlees in azijn. Toch is de smaak zoet omdat het zuur van de azijn wordt gecompenseerd door de toevoeging van stroop en peperkoek. Zuurvlees wordt in Limburg gegeten met friet of aardappelpuree. 

Terug naar boven