Zet het pekelvlees op in ruim water en breng het aan de kook. Laat hjet vlees circa 30 minuten doorkoken. Snijd intussen de kool aan grove stukken of schaaf hem en snipper de uien. Schep de groentes bij het pekelvlees en laat het geheel nog ongeveer 3 kwartier doorpruttelen tot alles gaar is. Roer het tarwemeel tot een papje met de melk en bind er, al roerend, de lepelkost mee. Controleer de soep op de smaak en voeg zo nodig wat peper en zout toe. Doorkoken tot het tarwemeel gaar is en serveren met gekookte aardappelen.
Laat het pekelvlees iets dikker snijden dan voor gebruik op de boterham, maar wel dunner dan speklappen.
Noord-Hollands streekgerecht. Koolwarmoes of lepelkost is een dikke soepachtige brei die met de lepel gegeten wordt. Vandaar de naam. De soep heeft als basis witte kool, uien tarwemeel en pekelvlees. Bij de soep worden meestal gekookte aardappelen mee geserveerd.