Zeeuwse hamschijf

Ingrediënten

  • 1 kilo stoofperen
  • 2 stukken hamschijf
  • 750 gr. aardappelen
  • peper en zout 
  • 1 kilo stoofperen,
  • 2 stukken hamschijf,
  • 750 gr. aardappelen,
  • peper en zout 

Bereiding

  • De stoofperen goed afwassen, niet schillen en in tweeën snijden. Haal de klokhuizen er uit. Leg de gehalveerde stoofperen in een pan rondom de stukken varkensschijf die je hebt bestrooid met wat peper en zout. Giet er nu zoveel water op dat het vlees helemaal is bedekt. Laat alles aan de kook komen, temper het vuur en laat de inhoud van de pan heel zacht dooorpruttelen tot het vlees helemaal zacht is (circa 4 uur). Serveer het vlees en de peertjes samen met gekookte aardappelen. 

  • Varkens hamschijf wordt ook wel bovenbeen genoemd. De hamschijf wordt extra lekker wanneer je een scheut rode wijn bij het kookvocht giet. 

  • Deze ouderwetse Zeeuwse lekkernij werd vooral bereid in het najaar. Dan waren er volop stoofpeertjes en werden tijdens de huisslacht ook de varkens geslacht zodat de boerin ook de beschikking had over lekkere varkens(boven)poten. 

Terug naar boven