Stimp-stamp

Ingrediënten

  • 1 kilo andijvie
  •   1,5 kilo gekookte aardappelen  
  • 200 gram gerookte spekblokjes 
  • gestoofde sukadelapjes
  • peper en zout
  • (bak)boter
  • 1 kilo andijvie,
  •   1,5 kilo gekookte aardappelen  ,
  • 200 gram gerookte spekblokjes ,
  • gestoofde sukadelapjes,
  • peper en zout,
  • (bak)boter

Bereiding

  • De sukadelapjes zouten en kruiden, in de hete boter rondom bruin bakken en ze langzaam gaar stoven in circa 2,5 uur. Kook de geschilde aardappels en stamp deze met wat melk en nootmuskaat tot een gladde puree. Meng de rauwe andijvie er doorheen. Bak de spekjes uit en voeg ook deze toe. Samen met een klein beetje bakvet voor de smaak. 

  • Verschillende slagers verkopen voorgegaarde sukadelapjes. Lekker en je bent veel sneller klaar. De stimpstamp kan, eventueel, in de oven bestrooid met wat paneermeel afgebakken worden. Het resultaat is een fijn, krokant, korstje.

  • Deze stamppot heeft zijn oorsprong in de Betuwe en werd zowel in de winter als in de zomer gegeten. Het is een eenvoudige maar voedzame maaltijd die bestaat uit aardappelen, andijvie en dobbelsteentjes mager spek. 

Terug naar boven