Links: siliconenvormen / rechts: vetbollen met vogelzaad
Vroeger maakte oma in de winter een enkele keer vetbollen voor vogels. Vetbollenzijn natuurlijk geen echt consumentenrecept maar toch wel aardig om te vermelden.
Laat het vet door de slager grof malen ( 5 of 8 mm).
Smelt dat vet, op een laag pitje, in een pan.
Als het vet helemaal is gesmolten zeef je het door een doek. Je houdt kaantjes over die heerlijk smaken op brood of in een stamppot.
Laat het vet gedeeltelijk afkoelen totdat je het nog goed door kunt roeren. Het vet vermeng je, in vloeibare toestand met het vogelzaad.
Giet de massa in de beschikbare vormen en laat deze dan afkoelen. Wanneer je de bollen op wilt hangen dan steek je er een gebogen stuk ijzerdraad in. Haal de gietsels uit de vorm als ze goed zijn afgekoeld.
Na afkoeling kun je ze dan buiten ophangen of op de voederplank leggen. Vogels zijn er gek op.