Utrechtse vijfschaft

Ingrediënten

  • 200 gram gedroogde bruine bonen
  • 400 gram winterpeen 
  • 2 uien 
  • 1 zure appel 
  • 750 gr aardappelen 
  • 1 theelepel zout
  • 200 gr gerookt buikspek, in dobbelsteentjes gesneden 
  • 1 (voorgegaarde) rookworst 
  • 1 theelepel maizena of aardappelmeel
  • 200 gram gedroogde bruine bonen,
  • 400 gram winterpeen ,
  • 2 uien ,
  • 1 zure appel ,
  • 750 gr aardappelen ,
  • 1 theelepel zout,
  • 200 gr gerookt buikspek, in dobbelsteentjes gesneden ,
  • 1 (voorgegaarde) rookworst ,
  • 1 theelepel maizena of aardappelmeel

Bereiding

  • Zet de bonen een dag in de week. Breng ze aan de kook met water en zout en laat ze in ongeveer 30 minuten bijna gaar koken. Schrap intussen de wortel en snijd hem in dobbelstenen. Schil de ui en snijd hem eveneens in dobbelstenen. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in schijfjes. Schil als laatste de aardappels en snijd ze in dobbelstenen. Voeg de groenten aan de bonen toe, en laat ze een half uur mee koken. Laat de rookworst de laatste 10 minuten meekoken. Bak de spekjes uit tot ze knapperig zijn. Giet het kookvocht van de groenten af en bind het nat met maïzena. Serveer het als saus. Doe de groenten in een dekschaal. Leg de rookworst in plakjes met de spekjes op de groenten.

  • In plaats van gerookt ontbijtspek kun je ook het minder gezouten zuurkoolspek gebruiken. Je mist dan alleen de rooksmaak. 

  • Een oud-Utrechts gerecht. Het bestaat oorspronkelijk uit vijf ingrediënten: wortel, aardappels, uien, bruine bonen en appels. Met ietwat bouillon en spek wordt het gerecht afgemaakt en geserveerd met boerenworst. Het werd bij voorkeur gegeten als het boerenwerk tijdens een vorstperiode stil lag. Zoals de naam (schaft) al aangeeft. 

Terug naar boven