Pot deur mekare met nägelholt.

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 200 gr nägelholt
  • 50 gr boter
  • 150 ml hete melknootmuskaat500 gr gesneden andijvie150 ml slasaus2 eetl grove Doesburgse mosterd 
  • nootmuskaat
  • 500 gr gesneden andijvie
  • 150 ml slasaus
  • 2 eetl grove Doesburgse mosterd 
  • 1 kg kruimige aardappelen,
  • 200 gr nägelholt,
  • 50 gr boter,
  • 150 ml hete melknootmuskaat500 gr gesneden andijvie150 ml slasaus2 eetl grove Doesburgse mosterd ,
  • nootmuskaat,
  • 500 gr gesneden andijvie,
  • 150 ml slasaus,
  • 2 eetl grove Doesburgse mosterd 

Bereiding

  • Kook de aardappels gaar. Snijd de helft van nägelholt in reepjes en rooster deze in een droge het koekenpan. Schep ze er uit en rooster daarna in dezelfde pan de overige plakken. Leg deze, als ze knisperig zijn, op een vel keukenpapier. In dezelfde tijd maak je de zure saus door slasaus, Doesburgse mosterd, wat zout en peper door elkaar te mengen. 

  • Maak een puree van de gekookte aardappels samen met de boter, de melk, zout, peper en een mespuntje vers gemalen nootmuskaat. Schep de rauwe andijvie en de reepjes nägelholt erdoor en serveer deze Achterhoekse stamppot samen met de overige plakjes nägelholt en de zure saus. 

  • In plaats van nägelholt kun je ook licht gezouten rookvlees gebruiken, maar dan wordt de smaak wel licht rokerig. 

  • Een Achterhoekse stamppot waarbij alles doorelkaar (deur mekare) is gestampt. Het is een stamppot die heel veel weg heeft van de ook op deze pagina vermelde stimp-stamp. Het grote verschil bestaat echter uit het gebruik van nägelholt. Gezouten en in de lucht gedroogd Achterhoeks rundvlees met een heel eigen smaak en zure saus. De saus werd vroeger gemaakt van karnemelk die nog al eens schiftte. Daarom deze variant van Miriam Kuiper uit de Achterhoek met een modernere zure saus op basis van slasaus en Doesburgse mosterd. 

Terug naar boven