Tuinbonen met spek

Ingrediënten

  • potje tuinbonen circa 350 gr 
  • 150 gr spekreepjes 
  • grote (rode) ui 
  • mespuntje bonenkruid en tijm
  • snufje nootmuskaat 
  • potje tuinbonen circa 350 gr ,
  • 150 gr spekreepjes ,
  • grote (rode) ui ,
  • mespuntje bonenkruid en tijm,
  • snufje nootmuskaat 

Bereiding

  • Bak de spekreepjes langzaam uit op een laag vuurtje. Je hoeft geen vet toe te voegen, hooguit een heel klein beetje olie om het bakken op gang te helpen. Snijd de ui in ringen. Als de spekjes zijn uitgebakken, haal je ze uit de pan en draai je het vuur wat hoger. Doe de uienreepje in het spekvet en laat ze bakken tot ze mooi glazig zijn. Intussen haal je de tuinbonen uit de pot en spoel je ze even af. Als de ui gereed is voeg je de bonen toe en zet het vuur weer lager. Daarna komen het bonenkruid, de tijm en de nootmuskaat erbij. Roer alles goed om zodat allee gelijkmatig warm wordt. Op het laatst schep je de spekjes door de bonen en laat ze even meewarmen. 

  • Voor wat extra smaak kun je een teentje knoflook met de spekjes meebakken. Ook een lik mosterd en vers gesneden komkommer maakt deze bonenschotel extra lekker. 

  • Bonen met spek worden sinds de grijze oudheid al opgediend als een goedkope en voedzame maaltijd. Minder bekend is deze snelle schotel gemaakt van witte bonen. De wat luxere variant die in het Noorden van ons land, met name in Groningen, wel vaker werd gegeten.

Terug naar boven