Anneklede zoerkool

Ingrediënten

  • braadworst of verse worst
  • plakken mager zuurkoolspek
  • fijne of grove rookworst
  • aardappelen en zuurkool 
  • braadworst of verse worst,
  • plakken mager zuurkoolspek,
  • fijne of grove rookworst,
  • aardappelen en zuurkool 

Bereiding

  • Leg de braadworst even in het warme water en bak hem daarna zoals je gewend bent. Om en om tot de worst bruin is en daarna laat je alles nog een minuutje of 15 - 20 doorsudderen. Maak de jus af en serveer deze op het eind bij de aardappels en de zuurkool. Gaar de rookworst, in de zelfde tijd in heet water. Bij deze rookworst kun je ook het zuurkoolspek koken. Leg de plakken er maar gewoon bij in. Dat gaat prima. Maak intussen de zuurkool klaar en gaar de aardappels. Leg alles bij elkaar op één grote schotel en smullen maar. 

  • In plaats aardappelen en zuurkool kun je ook zuurkoolstamppot gebruiken.

  • Gekookte zuurkool, gekookte aardappelen en verschillende soorten vlees en worst. Van links naar rechts: braadworst, gekookt spek en rookworst. Niet zelden werd een dergelijke 'Anneklede zoerkool' of aangeklede zuurkool, in Oost-Nederland, als een soort feestmaal net na de slacht van het vette varken geserveerd. In Ruurlo noemde men zuurkool vroeger ook wel: "hang aover de lippe" vanwege het feit dat de koolslierten wel eens over de lip van de eter hingen. 

Terug naar boven