Doe de boekweitgrutjes met het zout in een pan. Voeg al roerend scheutje voor scheutje de karnemelk erbij. Blijf roeren tot de melk en de grutjes koken. Laat de pap 15 minuten op een laag pitje doorkoken terwijl je zo nu en dan even roert. Schep de boekweitgrutjespap warm in een diep bord. Vroeger maakte men dan een kuiltje midden in de pap en goot daarin het spekvet en de spekblokjes. Vervolgens goot men stroop over de pap of serveerde deze er apart bij. Tijdens het eten wordt steeds een hapje van de pap genomen terwijl er tegelijkertijd wat spekjes en stroop worden meegeschept.
Je kunt de pap ook maken zonder spekblokjes. Nadeel is dan dat veel van de authentieke smaak afwezig is.
Stip is een streekgerecht uit de Nederlandse provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. Het recept is ook bekend onder de namen stip-in-'t-gat, potstroop, potstro en luie wievenkost. Per regio zijn er wel kleine verschillen in de receptuur. Stip is het regionale woord voor jus en is afgeleid van het werkwoord stippen, dat kort indopen betekent.