Moos

Ingrediënten

  • 100 gram ontbijtspek 
  • varkenskrabbetjes naar wens
  • Gelderse rookworst
  • stukje ui en wortel
  • peperkorrels
  • foelie
  • laurierblad
  • 500 gram boerenkool
  • 100 gram ontbijtspek ,
  • varkenskrabbetjes naar wens,
  • Gelderse rookworst,
  • stukje ui en wortel,
  • peperkorrels,
  • foelie,
  • laurierblad,
  • 500 gram boerenkool

Bereiding

  • Laat spek en ribbetjes een uurtje zachtjes koken in water met ui, wortel en de kruiden. Laat de boerenkool slinken in water en snijd de groente fijn. Fruit grofgesneden ui lichtbruin en voeg de snippers toe aan de boerenkool, de fijngesneden prei en wat bouillon van de ribbetjes en het spek. Leg de rookworst bovenop en stoof alles in 20 minuten gaar. Haal het vlees uit de pan en meng de achtergebleven groente goed door elkaar. Breng het mengsel op smaak met wat zout en azijn en serveer de moos met het vlees en de aardappels. Bij rookworst en krabbetjes is een lik mosterd erg lekker.

  • In plaats van plakjes spek kun je ook speksnippertjes gebruiken die je door de moos heen schept. Ook is het mogelijk in plaats van ouderwetse krabbetjes ongemarineerde spareribs te gebruiken. Op de foto zijn de aardappels reeds toegevoegd. 

  • Een uit Gelderland afkomstige stamppot met als voornaamste basis boerenkool, prei en uien. Bij deze ouderwetse stamppot is het vlees de belangrijkste component. Grove rookworst en originele dikke vleeskrabbetjes van het varken zijn prominent aanwezig evenals de azijn warmee de groente op smaak wordt gebracht. 

Terug naar boven