Captains dinner

Ingrediënten

  • 300 gr dunne varkenslapjes of gehaktballetjes
  • 1 prei
  • 2 uien 
  • 100 gr gerookt ontbijtspek 
  • chilippeper gemalen
  • grote pot kapucijners 
  • 300 gr dunne varkenslapjes of gehaktballetjes,
  • 1 prei,
  • 2 uien ,
  • 100 gr gerookt ontbijtspek ,
  • chilippeper gemalen,
  • grote pot kapucijners 

Bereiding

  • Snijd de varkenslapjes in kleine blokjes (je kunt ook vers nasivlees gebruiken) en roerbak ze met de gewassen en gesneden prei. Voeg eventueel een half theelepeltje chilipeper toe en bak alles zachtjes nog 5 min. Verwarm de kapucijners in een aparte pan op een laag vuur. Bak intussen de plakjes spek zachtjes uit in een andere pan. Als ze krokant zijn leg je ze op een stukje keukenpapier. Bak de ui ringen in het achtergebleven spekvet mooi goudbruin. 

  • Giet alle zoetzure ingrediënten af en zet ze in kleine schaaltjes op tafel. Giet de kapucijners ook af en serveer ze in een aparte schaal. Maak het captians dinner op je eigen bord af door alle ingrediënten op het bord samen te voegen. Heerlijk met een lekker pilsje of een wijntje uit de Elzas. 

  • Vroeger werd voor deze maaltijd pekelvlees gebruikt. Ook kun je in plaats van gehaktballetjes saucijsjes gebruiken. Knip het vel van de worstjes open en roerbak het deeg met de prei.

  • Van oudsher de maaltijd voor de kapitein en de stuurlui van de VOC-schepen. Een eenpansmaaltijd op basis van kapucijners. Vroeger in combinatie met pekelvlees, spek, prei en ui. De maaltijd wordt extra fris en lekker door het erbij serveren van zoetzure augurkjes, zilveruitjes, piccalilly en mosterd. 

Terug naar boven