Voorafgaand aan het maken van de pannenkoekmix wordt de pannenkoekworst gekookt. Dat kost ongeveer 40 minuten tegen de kook aan. Na het koken moet de worst afkoelen en na afkoeling in niet al te dikke plakjes gesneden. Maak vervolgens een gewoon beslag van een pak pannenkoekmix. Giet een lepel beslag in de hete koekenpan en strooi er een handvol plakken pannenkoekworst over. Bak nu de pannenkoek om en om gaar en serveer hem warm met, naar believen, lekkere zoete stroop.
De pannenkoekworst is afkomstig uit de omgeving van Holten en werd daar rond de kerstdagen geserveerd. Hij is dan ook alleen in die periode te koop bij keurslager Brands. Het is van oorsprong een licht gedroogde en ongerookte droge worst. De kruiding wordt door de slager niet bekend gemaakt: familiegeheim. Het is echter mogelijk om een gewone ongerookte Gelderse droge worst te kopen en deze te behandelen als een pannenkoekworst.
Foto: Gerhard Kwak