Spekpeertjes

Ingrediënten

  • 15 stoofpeertjes
  • 500 gr. mager (gezouten) spek 
  • 15 stoofpeertjes,
  • 500 gr. mager (gezouten) spek 

Bereiding

  • Spekpeertjes is een Oud-Hollandse variant op de Zeeuwse hamschijf, maar heeft een totaal andere smaak door het ontbreken van de beenderen die in een hamschijf aanwezig zijn. Snijd de peren doormidden verwijder het klokhuis. Kook de peertjes samen met het stuk spek in ongeveer 2 uur zachtjes gaar en serveer ze samen met gekookte aardappelen. 

  • In plaats van gezouten spek kun je een stuk Zeeuws spek of mager buikspek gebruiken dat je even bestrooit met wat zout en peper. Het kooknat van de peren kun je binden en als saus gebruiken. 

  • Spek met peren is een traditioneel gerecht uit de Nederlandse boerenkeuken, dat met name in West-Friesland en ook elders op het platteland vaak op tafel kwam in de tijd dat de stoofperen rijp waren. Van het gerecht zijn verschillende streek-recepten in omloop. 

Terug naar boven