Het stukje mager rookspek wordt eerst een half uurtje gekookt. Daarna voeg je de geschilde aardappels en de in vieren gedeelte appels toe. Kook alles in 30 minuten gaar. Giet een deel van het kookvocht weg, haal het spek er uit en stamp de aardappels en de appels goed door elkaar. Serveer de hete bliksem met bovenop het in plakken gesneden spek.
Lekker met gehaktballen, speklappen, rolpens of balkenbrij. Vroeger werden er ook kaantjes door de hete bliksem gemengd. Vraag naar deze lekkernij bij jouw slager.
Het gerecht dat in Nederland en België gegeten wordt bevat door de gebruikte ingrediënten veel vocht waardoor het gemakkelijk de hoge temperatuur vasthoudt. Vermoedelijk is de naam aan dit effect te danken. Door de structuur blijft de hete bliksem ook gemakkelijk aan het gehemelte plakken, zodat je gemakkelijk brandblaren kunt oplopen. In het noorden van ons land heet de lekkernij "stamppot zoetappeltjes", waarbij alleen zoete appels worden gebruikt, of "pronkjewail" en dan worden er gedroogde en gewelde appeltjes gebruikt.