Kapucijners met spek

Ingrediënten

  • 500 gram kapucijners
  • 1 theelepel zout
  • 250 gr dobbelsteentjes mager rookspek
  • azijn
  • stroop
  • 500 gram kapucijners,
  • 1 theelepel zout,
  • 250 gr dobbelsteentjes mager rookspek,
  • azijn,
  • stroop

Bereiding

  • Schud de kapucijners uit de pot en maak ze warm. Bak de dobbelsteentjes spek uit in een aparte koekenpan. Schenk voor het opdienen een deel van het hete spekvet en strooi de dobbelsteentjes er overheen. Serveer de azijn en de stroop aan tafel. Heel lekker met krokant gebakken speklappen. 

  • In plaats van mager rookspek kun je ook zuurkoolspek gebruiken. Je mist dan alleen de rooksmaak. Ook kun je zoals op de foto gefruitte uitjes toevoegen. 

  • Een maaltijd die vooral in trek kwam tijdens de verre reizen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De bonen waren gedroogd aan boord evenals het spek. Ze waren goed houdbaar en boden dus een uitstekende maaltijd. Van oudsher was het ook een echte boerenmaaltijd. De kapucijners kwamen gedroogd van de zolder en ook het spek was vaak voldoende voor handen. Dat hing aan dezelfde zolder te drogen. Bij heel oud spek werd de maaltijd meestal niet lekkerder omdat het steeds sterker van smaak werd. 

Terug naar boven