Spekkedik'n

Ingrediënten

  • pannenkoekenbeslag
  • droge worst
  • ontbijtspek
  • stroop 
  • pannenkoekenbeslag,
  • droge worst,
  • ontbijtspek,
  • stroop 

Bereiding

  • Een spekdik of spekkendik is een soort kleine pannenkoek die met behulp van een knijpijzer wordt gebakken. Op het ijzer gaat wat pannenkoekenbeslag, op smaak gebracht met een snufje zout en in dat beslag worden een paar stukjes droge worst en een half plakje ontbijtspek gelegd. Daarna wordt de spekkedik gebakken. Ze worden warm gegeten met stroop. 

  • Je kunt spekkendikken ook gewoon in de koekenpan bakken en in plaats van droge worst kan rookworst, grilworst of gebraden verse worst gebruiken. 

  • Deze kleine pannekoek wordt ook wel spek(ken)dik of worstpannenkoek genoemd. Het is van oorsprong een lokale specialiteit in Twenthe, Westerwolde (Groningen) en in het Reiderland (Oost-Friesland, Duitsland) die rond Nieuwjaar wordt gegeten. Ze worden net als kniepertjes gebakken in een knijpijzer. Ze worden spekdikken genoemd omdat er een stukje vet spek en vaak 2 à 4 stukjes droge worst worden meegebakken. 

Terug naar boven