Week de gort gedurende de dag in ruim water. Giet het weekwater er daarna af. De karnemelk, de gort en neen snufje zout al roerend aan de kook brengen en het stukje spek en de rozijnen toevoegen. Laat alles in ongeveer 1,5 uur zachtjes gaar koken. Je kunt ook vluggort nemen dan ben je in 20 minuutjes klaar. Wanneer de moes te dik wordt kun je er wat karnemelk aan toevoegen.
Kook de rookworst in het laatste half uur zacht mee. Was de kruiden en hak ze fijn. Laat ze de laatste 5 minuten meetrekken. Niet koken. Snijd de worst aan plakjes en het spek aan blokjes. Roer er nog een klontje boter door.
In plaats van spek kun je ook magere hamblokjes gebruiken. De kruutmoes is een volledige maaltijd die koud of warm gegeten kan worden met stroop of suiker.
Een ouderwets gerecht, dat vooral in Gelderland, Overijssel en Drenthe gegeten werd. Op de Veluwe en in Utrecht is het gerecht ook wel bekend als melkmoes. Warme kruudmoes (kruidenmoes) werd 's zomers vaak gegeten door de boeren tijdens het werk op het land. De restjes werden de dag erop koud geserveerd. Het is een soort dikke gortpap op basis van karnemelk. Aan de pap worden spekjes en rookworst toegevoegd. Vaak werden er ook 'schellars', sterk gezouten ribbetjes bij geserveerd.