Hutspot met klapstuk van oma

Ingrediënten

  • 1 kilo winterwortelen
  • 1 kilo aardappelen
  • 250 gr. uien
  • 400 gr. runderklapstuk
  • zout en peper
  • 1 kilo winterwortelen,
  • 1 kilo aardappelen,
  • 250 gr. uien,
  • 400 gr. runderklapstuk,
  • zout en peper

Bereiding

  • Zet de klapstuk op in koud water waaraan wat zout is toegevoegd. Breng het vlees aan de kook, temper het vuur en laat het vlees minimaal een half uur zacht garen. Voeg vervolgens de aardappelen toe evenals de wortelen en uien die je bovenop de klapstuk en de aardappelen legt. Stoof alles nu gedurende ongeveer 2,5 uur. Haal het vlees uit de pan. Stamp de rest grof tot een echte stamppot en serveer het vlees in plakken er bovenop. 

  • Natuurlijk kun je de hutspot ook kant en klaar bij de slager kopen. Serveer bij de hutspot wat jus en een likje mosterd bij de klapstuk. 

  • Hutspot bestond als gerecht in de lage landen al voordat de aardappel in Europa bekend was. Aardappels zijn later gewoon aan het gerecht toegevoegd. Het gerecht wordt overal in Nederland en Vlaanderen gegeten, maar de recepten verschillen per streek. Aan de Veluwse hutspot met klapstuk worden zelfs bruine bonen toegevoegd. Het gerecht kreeg extra bekendheid naar aanleiding van het Leids Ontzet in 1574. 

Terug naar boven