Humkessoep

Ingrediënten

  • 2 schouderkarbonades   
  • 150-200 gr spek
  • 500 gr snijbonen 
  • kleine knolselderij
  • 2 stengels prei 
  • 3 grote aardappels 
  • potje witte bonen ( +/- 370 gram)
  • paar stengels bladselderij 
  • 3 rundvlees bouillonblokjes
  • 2 schouderkarbonades   ,
  • 150-200 gr spek,
  • 500 gr snijbonen ,
  • kleine knolselderij,
  • 2 stengels prei ,
  • 3 grote aardappels ,
  • potje witte bonen ( +/- 370 gram),
  • paar stengels bladselderij ,
  • 3 rundvlees bouillonblokjes

Bereiding

  • Breng 2 liter water aan de kook en voeg de 3 bouillonblokjes toe. Voeg de schouderkarbonades toe en laat het vlees ongeveer 1 uur trekken in de bouillon. Snijd ondertussen de aardappels, de snijbonen en de knolselderij. Doe de witte bonen in een zeef en spoel ze af. Laat deze uitlekken. Snijd de prei in ringen. Haal na het uur de schouderkarbonade uit de bouillon en laat deze een paar minuutjes afkoelen. Haal daarna het vlees van het bot af en snijd het in blokjes . Zorg ervoor dat de grote stukken vet worden verwijderd. Doe het vlees samen met de spek, aardappels, snijbonen en de knolselderij terug in de pan. Voeg na 10 minuten ook de prei toe. Na ongeveer 30 minuten zullen de groentes gaar zijn. Voeg als laatste de witte bonen en de bladselderij toe, laat deze even kort warm worden. 

  • In plaats van schouderkarbonade kun je ook saucijsjes gebruiken. Deze hebben een gaartijd van circa 25 minuten. Serveer de soep met vers gemalen peper. 

  • Snijbonensoep is de Hollandse benaming van de humkessoep. Een heerlijke Twentse maaltijdsoep gemaakt met snijbonen, knolselderij, prei en schouderkarbonade. Dit is echt een soep die de volgende dag nóg lekkerder is. De soep bevat veel groente waardoor deze zeker gezond is.

Terug naar boven