Foeksandijvie met karnemelkse saus

Ingrediënten

  • 1,5 kilo aardappelen
  • 750 gr andijvie
  • 200 gr dobbelsteentjes rookspek
  • 30 gr bloem 
  • 5 dl karnemelk
  • 5 dl melk
  • 25 gr boter  
  • zout 
  • mespuntje nootmuskaat
  • 1,5 kilo aardappelen,
  • 750 gr andijvie,
  • 200 gr dobbelsteentjes rookspek,
  • 30 gr bloem ,
  • 5 dl karnemelk,
  • 5 dl melk,
  • 25 gr boter  ,
  • zout ,
  • mespuntje nootmuskaat

Bereiding

  • Kook de geschilde aardappelen tot ze gaar zijn. Giet de aardappelen af en stamp ze met de boter, het zout, de nootmuskaat en de gekookte melk tot een zachte puree. Roer de fijngesneden andijvie er doorheen en warm alles nog even op. Zorg ervoor dat de andijvie niet te gaar wordt. Dat is niet lekker. 

  • Zet de karnemelk op in een pannetje en voeg de bloem toe. Begin meteen te roeren anders ontstaan er klonten. Houd het vuurtje laag en verwarm de karnemelk heel langzaam. Blijf voortduren roeren. De saus mag absoluut niet koken. Bak de spekblokjes uit en giet eventueel een deel van het vet er af. Voeg de spekblokjes en het vet toe aan de karnemelk en serveer de saus lekker warm bij de foeksandijvie.

  • In plaats van spekblokjes kun je ook schouderhamblokjes gebruiken.

  • De foeksandijvie, van oorsprong afkomstig van de Veluwe,  is in de basis hetzelfde als de stimp-stamp en is genoemd naar de Veluwse benaming 'foeksen' dat stampen betekent. Aardappels, andijvie en spekjes. Het belangrijke verschil is de dat deze stamppot wordt geserveerd met Gelderse rookworst en een karnemelksaus.

Terug naar boven