De bruine bonen gaan uit de pot in de pan en worden verwarmd. Geef er zo nodig een snufje zout bij. Bak de in plakken of blokjes gesneden uien in de koekenpan met de spekblokjes. Ook kun je in plaats van rookspek speklappen gebruiken. Na het bakken van de speklappen giet je een deel van het bakvet in de bonen die je daarna na een paar minuten afgiet. Dan heb je toch de speksmaak te pakken.
In plaats van dobbelsteentjes rookspek is het ook mogelijk blokjes schouderham te gebruiken. Die zijn minder vet. Serveer bij de bonen stroop en augurken.
Dit gerecht, dat in heel Nederland gegeten wordt, kan op verschillende manieren bereid worden. Ten tijde van de VOC gebruikte men gezouten, gerookt en gedroogd spek, samen met de bonen. Alle ingrediënten waren goed houdbaar en gemakkelijk te bereiden. Tegenwoordig gebruiken we verse speklappen, gezouten zuurkoolspek of in plaats daarvan hamblokjes. Ook kunnen de bruine bonen vervangen worden door kapucijners.