Stoofpotje met artisjokken met kip, nieuwe aardappeltjes, tomaat

Ingrediënten

  • Voor 4 personen 8 kleine of 4 grote drumsticks van een onbesproken kip, liefst biologisch, ik gebruikte ditmaal drumsticks van Bresse-kip
  • 30 gr olijfolie
  • 75 gr ui, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 6 kleine tomaatjes, doormidden gesneden
  • 2 pakjes saffraandraadjes(0,10 gram)
  • 750 gr nieuwe aardappeltjes, eventueel geschrapt
  • 4 artisjokken, kleine jonge met steeltjes
  • 1 dl droge witte wijn, ik gebruikte een eenvoudige Rivaner
  • 1,5 dl kippenbouillon
  • 4 gedroogde chili pepertjes
  •   eventueel wat tomatenpuree voor een mooie kleur
  •   op smaak brengen met peper, zeezout,oregano, ver gehakte platte peterselie en basilicum.
  • Voor 4 personen 8 kleine of 4 grote drumsticks van een onbesproken kip, liefst biologisch, ik gebruikte ditmaal drumsticks van Bresse-kip,
  • 30 gr olijfolie,
  • 75 gr ui, fijngehakt,
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt,
  • 6 kleine tomaatjes, doormidden gesneden,
  • 2 pakjes saffraandraadjes(0,10 gram),
  • 750 gr nieuwe aardappeltjes, eventueel geschrapt,
  • 4 artisjokken, kleine jonge met steeltjes,
  • 1 dl droge witte wijn, ik gebruikte een eenvoudige Rivaner,
  • 1,5 dl kippenbouillon,
  • 4 gedroogde chili pepertjes,
  •   eventueel wat tomatenpuree voor een mooie kleur,
  •   op smaak brengen met peper, zeezout,oregano, ver gehakte platte peterselie en basilicum.

Bereiding

  • Maak eerst alle ingrediënten schoon, snijd ze zoals hierboven beschreven en weeg daarna alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed.

  • Er zijn heel veel verschillende soorten, ik heb gisteren deze gekocht; een kleine jonge met steeltjes. Ik ga ze vandaag, net als met de eerste asperges, zo simpel mogelijk klaarmaken,om bij de kipdrumsticks te bereiden. Snijd de steel eraf en neem een stukje van de onderste blaadjes mee. Knip dan met een keukenschaar het bovenste stukje van de blaadjes. Werk snel, soms verkleuren ze. Knijp er wat citroensap over om verkleuren te voorkomen. Als ze naar wens zijn bijgeknipt, stop ik in het hart een teentjes knoflook, en bind er een schijfje citroen bovenop. (zie foto).

  • De drumsticks aanbraden in de olie. Ui en knoflook toevoegen en even laten smoren. De tomaat erbij doen en de saffraandraadjes. Blus dan af met de witte wijn en laat de drumsticks 30 minuten garen(supermarktdrumsticks hebben veel minder gaartijd nodig). Voeg dan de artisjokkenpartjes toe en de aardappeltjes. Giet er bouillon bij tot alles bijna onder de vloeistof staat en laat het geheel zachtjes, bijna gaarstoven met deksel op de pan, ongeveer 25 á 30 minuten. Neem de deksel van de pan en laat de saus nog even indikken.

  • Serveer in een mooie aardewerkschaal. Wij dronken er een glas Barbera bij. Dat smaakte prima. Er zijn ongetwijfeld nog veel mooiere combinaties te bedenken. Stukje kaas toe. En espresso.

Terug naar boven