Spaanse Paella Valenciana

Ingrediënten

  • 1,5 kg winkelklare verse kipfilet, in reepjes van ca. 3 cm lang en 1 cm dik gesneden
  • 1 kg winkelklare, verse magere varkensreepjes van 3 cm gesneden lang en ca. 1 cm dik
  • 400 gram gepelde kleine garnalen
  • 400 gram diepvries tuinbonen
  • 500 gram diepvries sperziebonen
  • 4 liter koud water
  • 300 ml olijfolie
  • 20 gram keukenzout
  • 10 gram paprikapoeder, edelzoet
  • 150 gram ontvelde en kleine blokjes tomaat
  • 5 gram ge(vries)droogde rozemarijn
  • 3 gram saffraan
  • 800 gram ongekookte rijst, middelgrote korrel
  • 1,5 kg winkelklare verse kipfilet, in reepjes van ca. 3 cm lang en 1 cm dik gesneden,
  • 1 kg winkelklare, verse magere varkensreepjes van 3 cm gesneden lang en ca. 1 cm dik,
  • 400 gram gepelde kleine garnalen,
  • 400 gram diepvries tuinbonen,
  • 500 gram diepvries sperziebonen,
  • 4 liter koud water,
  • 300 ml olijfolie,
  • 20 gram keukenzout,
  • 10 gram paprikapoeder, edelzoet,
  • 150 gram ontvelde en kleine blokjes tomaat,
  • 5 gram ge(vries)droogde rozemarijn,
  • 3 gram saffraan,
  • 800 gram ongekookte rijst, middelgrote korrel

Bereiding

  • Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Weeg alle ingrediënten apart af. Neem een grote stoof –of braadpan met dikke bodem.

  • Zet de diepvries tuinbonen op (in een andere pan) met 1 liter koud water en 20 gram zout en breng ze aan de kook. Verwarm de olijfolie in een grote stoof of braadpan en bak hierin de kipfilet –en varkensreepjes rondom bruin. Voeg de diepvries sperziebonen toe en bak ze zachtjes mee. Houd het vuur laag en voeg de blokjes tomaat en het paprikapoeder toe. Giet er vervolgens onmiddellijk de 3 liter water bij. Voeg dan de tuinbonen met het kookvocht toe. Breng het geheel vlug aan de kook, zet het vuur laag (klein) en laat de massa zachtjes sudderen tot het vlees gaar is (45 tot 60 minuten).

  • Voeg garnalen, rozemarijn en saffraan toe. Zet het vuur hoger, voeg de rijst toe en spreid de korrel zo gelijkmatig mogelijk door de massa. Kook de rijst eerst 10 minuten op hoog vuur en zet het vuur gedurende de volgende 8 tot 10 minuten geleidelijk aan steeds lager. Proef of de rijst gaar is. De korrels moeten gaar maar nog stevig van binnen zijn. 

  • Haal de paella vervolgens van het vuur, laat deze in de werkruimte afkoelen en meteen daarna in de koelcel geheel doorkoelen.

  • Presenteer deze Spaanse Paella Valenciana in een mooie zwarte schaal, of in een uitgehold broodje (het kapje eraf snijden, kapje bewaren, het broodje of pistolet uithollen tot ca. 1 á 2 cm van de onderkant en het uitgeholde broodje vullen met gerecht). De consument hoeft de gevulde broodjes/pistolets thuis alleen maar op te warmen.

  • Een andere mogelijkheid is dit gerecht warm te verkopen aan passanten; dit gerecht wordt dan in een mobiel warmhoudtoestel of au bain marie op temperatuur gehouden en het product kan warm worden uitgeschept in kartonnen bakjes of in uitgeholde broodjes/pistolets.

  • De consument kan het gerecht opwarmen door het bakje in oven of magnetron te plaatsen en verhitten volgens de voorschriften voor oven of magnetron. Of het gerecht op een bord schikken en in een voorverwarmde oven van 80˚C gedurende 30 minuten opwarmen. De gevulde broodjes/pistolets in de oven of magnetron opwarmen: In een voorverwarmde oven 200˚C ca. 7 minuten; In de magnetron 1 minuut op vol vermogen. Het product moeten door en door verwarmd worden.

  • Tip: Garnalen kunnen worden vervangen door reepjes tongfilet of schelvisfilet. Diepvries tuinbonen kunnen worden vervangen door diepvries jonge kapucijners. Diepvries sperziebonen kunnen worden vervangen door diepvries Hollandse snijbonen.

Terug naar boven