Quiche met doperwten, Parmaham en feta

Ingrediënten

  • Voor het deeg
  • 250 gram gewone bloem
  • 125 gram koude boter, in blokjes gesneden
  • 75 ml koude volle melk
  • Voor de vulling
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 150 gram bosuitjes, dik gesneden
  • 225 gram diepvrieserwten, ontdooid
  • 3 grote eieren
  • 200 ml dubbele room
  • 150 ml volle melk
  • 15 gram bosje munt, blaadjes geplukt
  • 6 plakjes Prosciutto di Parma, in grove stukken gesneden
  • 150 gram feta, gebroken in stukjes van 1-2 cm
  • 1 handvol erwtenscheuten
  • Voor het deeg,
  • 250 gram gewone bloem,
  • 125 gram koude boter, in blokjes gesneden,
  • 75 ml koude volle melk,
  • ,
  • Voor de vulling,
  • 1 eetlepel olijfolie,
  • 150 gram bosuitjes, dik gesneden,
  • 225 gram diepvrieserwten, ontdooid,
  • 3 grote eieren,
  • 200 ml dubbele room,
  • 150 ml volle melk,
  • 15 gram bosje munt, blaadjes geplukt,
  • 6 plakjes Prosciutto di Parma, in grove stukken gesneden,
  • 150 gram feta, gebroken in stukjes van 1-2 cm,
  • 1 handvol erwtenscheuten

Benodigheden

  • Taartvorm van 23 cm x 3 cm met een losse bodem
  • Bakbonen

Bereiding

  • Mix de bloem en een flinke snuf zout samen in een keukenmachine. Voeg de boter toe en mix tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Giet de melk erbij en mix tot het net begint samen te komen. Kieper het mengsel op het werkblad, breng het met je handen samen en vorm er een schijf van. Wikkel in plasticfolie en leg 30 minuten in de koelkast.

  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en bekleed hiermee de taartvorm. Laat het overtollige deeg over de zijkanten hangen en prik de bodem in met een vork. Zet op een bakplaat en zet 30 minuten in de vriezer.

  • Verwarm de oven op 200°C/180°C hetelucht/gas 6. Bedek de deegbodem met bakpapier, vul hem met bakbonen en bak 15 minuten.

  • Verhit ondertussen voor de vulling de olie in een koekenpan op een matig vuur en laat de bosuitjes in 4 minuten zacht worden. Voeg de erwten toe en bak ze nog 2 minuten, haal dan van het vuur.

  • Klop in een grote kan de eieren, room, melk en wat kruiden door elkaar. Bewaar de topjes van de muntblaadjes voor de garnering en hak de rest fijn, roer door het roommengsel.

  • Haal de bonen en het bakpapier uit de deegvorm en zet 10-15 minuten terug in de oven tot het deeg goudbruin is. Snijd de rand bij met een scherp mes. Verlaag de oventemperatuur tot 180°C/160°C hetelucht/gas 4.

  • Verdeel de helft van het erwtenmengsel en de helft van de Prosciutto di Parma over de bodem van het taartdeeg en bedek met de helft van de feta. Giet het roommengsel erover en strooi dan de rest van de erwten, de Parmaham en de kaas erover. Het wordt een erg volle taart.

  • Bak ongeveer 35-45 minuten, of tot het goudkleurig is en een beetje wiebelt in het midden, dat niet te stevig moet aanvoelen. Laat 15 minuten afkoelen en haal de taart dan uit de vorm.

  • Serveer warm of op kamertemperatuur, gegarneerd met de erwtenscheuten en de bewaarde muntblaadjes.

Terug naar boven