Pittige pastinakenpuree met mierikswortel

Ingrediënten

  • 850 gram pastinaken, en in ½ cm dikke schijfjes gesneden;
  • 30 gram ongezouten boter;
  • 250 gram moesappels, geschild, uitgeboord en in ½ cm dikke schijven gesneden;
  • ¼ liter ongezouten kippen- of groentebouillon;
  • 1 eetlepel geraspte mierikswortel;
  • Witte peper
  • 850 gram pastinaken, en in ½ cm dikke schijfjes gesneden;,
  • 30 gram ongezouten boter;,
  • 250 gram moesappels, geschild, uitgeboord en in ½ cm dikke schijven gesneden;,
  • ¼ liter ongezouten kippen- of groentebouillon;,
  • 1 eetlepel geraspte mierikswortel;,
  • Witte peper

Bereiding

  • Mierikswortel wassen en schillen. De groene plekken onder de schil verwijderen, omdat die buitengewoon bitter smaken. Als het binnenste gedeelte houterig is (vooral bij grote exemplaren) dit ook wegsnijden. Geschilde mierikswortel verkleurt snel bij contact met buitenlucht, en moet daarom direct met citroensap of azijn besprenkeld worden. Gebruik uitsluitend roestvrijstalen keukengerei. Na het schillen de mierikswortel raspen of schaven, liefst zo kort mogelijk voor het bereiden. (Bewaar overgebleven wortel in nat zand, of wikkel hem in nat keukenpapier en houd dat nat. Ook mogelijk: doe er heel strak plastic folie omheen en bewaar de wortel koel.) De saus wordt niet gekookt, maar vers of ingemaakt gebruikt. 

  • Laat de helft van de boter smelten in een grote, zware koekenpan op een matig vuur. Doe de pastinaken en appel erin en giet de bouillon bij. Leg het deksel op de pan en laat alles 30 tot 35 minuten sudderen tot de pastinaak zacht is. Pureer de pastinaak, appel en eventueel kooknat met een staafmixer of groentemolen. Doe de puree in een steelpan en warm hem op een matig vuur op. Voeg de rest van de boter, mierikswortel en wat peper toe en roer het mengsel flink door. Onmiddellijk opdienen!

Terug naar boven