Lotharingse Spektaart

Ingrediënten

  • Voor drie taarten
  • 1 kg bloem
  • 400 gram boter
  • 10 gram keukenzout
  • 2 dl koud water
  • 13 eieren
  • 1 liter room
  • 1 liter melk
  • 900 gram gerookt ontbijtspek
  • 600 gram gemalen kaas, om de taarten te bestrooien
  • Voor drie taarten,
  • 1 kg bloem,
  • 400 gram boter,
  • 10 gram keukenzout,
  • 2 dl koud water,
  • 13 eieren,
  • 1 liter room,
  • 1 liter melk,
  • 900 gram gerookt ontbijtspek,
  • 600 gram gemalen kaas, om de taarten te bestrooien

Bereiding

  • Wrijf bloem en boter door elkaar tot een kruimelvormige massa ontstaat. Maak er een ‘vulkaan’ vorm van en maak in het midden een ‘kratervormig’ gat of kuiltje. Giet het water in het kuiltje en voeg het zout toe. Werk de bloem-boter-massa met het water door elkaar tot een bal deeg, maar zorg dat het deeg niet elastisch wordt. Laat het deeg 1 uur in de koelcel rusten. Nog beter is het deeg een dag tevoren te maken (en bewaren in de koelcel. Nadat het deeg voldoende gerust heeft, rollen we het gelijkmatig uit, op een met bloem bestrooide werkbank, tot een dikte van 4 mm. Bekleed een beboterde taartbodemblik met het deeg. Beprik het deeg het een vork. Zo vullen we drie taartbodems.

  • Klop de eierenlos. Voeg room en melk toe en vermeng alles. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

  • Pel de uien, was de paprika’s en ontdoe ze van zaad en zaadlijsten. Snijd de uien en de rode en groene paprika’s in kleine reepjes en de champignons in plakjes. Stoof deze groenten met wat boter even in een koekenpan. Snijd de gekookte ham in kleine reepjes en meng dat onder de gestoofde groenten. Verdeel dit mengsel over de drie taartbodems. Giet de bodems dan vol met het beslag. Dan bestrooien met de kaas.

  • In een voorverwarmde oven bij 200˚C gedurende ca. 30 minuten. Controleer of het deeg gaar is.

  • Behalve quichetaarten waarvan bijvoorbeeld punten kunnen worden verkocht, kan men op grond van de hierboven geschreven werkwijze ook kleine quichetaartjes (1 persoon) maken.

  • Presenteer deze quichetaarten in de toonbank met prijs en naamaanduiding.

  • De consument kan de quichetaarten of taartstukken verwarmen gedurende 10 minuten bij 250˚C in een voorverwarmde oven.  

Terug naar boven