Gemarineerd Kalfsbraadstuk met grapefruit

Ingrediënten

  • 2,5 kg kalfsbraadstuk van de hals of onderrib.
  • 2 Grapefruits, schaap de schil eraf met een fijne rasp
  • 10 gram Geraspte citroenschil
  • 100 gram Room
  • 10 gram Milde mosterd
  • 5 gram Versgemalen witte peper
  • 2 gram Paprikapoeder
  • 30 gram Bloem, om het vlees na dat het gemarineerd is te bestuiven.
  • 60 gram Plantaardig vet
  • 630 ml Droge witte wijn
  • 15 gram Keukenzout
  • 200 gram Room
  • 5 gram Maïzena
  •   Het sap van de 2 geraspte grapefruits
  • 2 Grapefruits, schillen in dunne schijven snijden, deze schijven doormidden
  • 40 gram Boter, voor pijnboompitten in te fruiten
  • 100 gram Pijnboompitten
  • 2,5 kg kalfsbraadstuk van de hals of onderrib.,
  • 2 Grapefruits, schaap de schil eraf met een fijne rasp,
  • 10 gram Geraspte citroenschil,
  • 100 gram Room,
  • 10 gram Milde mosterd,
  • 5 gram Versgemalen witte peper,
  • 2 gram Paprikapoeder,
  • 30 gram Bloem, om het vlees na dat het gemarineerd is te bestuiven.,
  • 60 gram Plantaardig vet,
  • 630 ml Droge witte wijn,
  • 15 gram Keukenzout,
  • 200 gram Room,
  • 5 gram Maïzena,
  •   Het sap van de 2 geraspte grapefruits,
  • 2 Grapefruits, schillen in dunne schijven snijden, deze schijven doormidden,
  • 40 gram Boter, voor pijnboompitten in te fruiten,
  • 100 gram Pijnboompitten

Bereiding

  • Snij het uitgebeende kalfsbraadstuk van de hals of onderrib mooi courant zodat er later na het braden mooie plakken van gesneden kunnen worden, die niet te groot zijn om in de oven of magnetron bakjes te leggen. Tip: eventueel opbinden; doch men dient dit, in verband met het grote vochtverlies wat hierdoor optreedt, niet te strak te doen.  Weeg alle ingrediënten voor elke bereiding nauwkeurig af en zet ze gereed. Voor de marinade de grapefruits goed wassen en droogwrijven. Schaaf de schil eraf met een fijne rasp. De geraspte grapefruits persen we uit, giet het sap dor een zeefje en houd het apart voor de saus. De andere grapefruits schillen, even in heet water leggen (dan kan men beter het witte velletjes eraf halen), haal alle witte velletjes eraf en snijd de vruchten op een bordje in dunne schijven, snijd deze doormidden en verwijder de pitten.

  • Voor de marinade mengen we het geraspte grapefruit schil, het geraspte citroenschil, de room, de mosterd, de peper en de paprikapoeder. Goed vermengen, en bestrijk het kalfsbraadstuk aan alle kanten met de marinade. 4 - 5 uur in laten trekken; het kalfsbraadstuk af en toe omrollen.

  • Het gemarineerde kalfsbraadstuk licht deppen met keukenpapier, aan  alle kanten inwrijven met keukenzout en bestuiven met bloem. Maak het vet heet in een grote braadslede op het fornuis, braad het kalfsbraadstuk boven laag vuur aan alle kanten aan en haal het uit de braadslede. Giet de witte wijn en het grapefruitsap in de braadslede, maak de jus los van de bodem, breng hem aan de kook en voeg zout en versgemalen witte peper toe. Doe het vlees weer in de braadslede en zet deze in een op 220°C voorverwarmde oven. Stoof het vlees in ca 150 minuten of tot een kerntemperatuur van 75°C gaar. Bedruip het af en toe met de jus. Haal het kalfsbraadstuk uit de braadslede (laat het kalfsbraadstuk, eerst in de werkruimte afkoelen en later in de koelcel geheel door laten koelen).Roer de maïzena met de room tot een glad papje en voeg dit al roerend toe aan de inhoud van de braadslede, die u op een laag vuur hebt gezet. De saus proeven en door een zeef gieten, de saus aflaten koelen.

  • Maak de boter heet in een braadpan en laat de pijnboompitten er goed bruin in worden, doe de halve schijfjes grapefruit erbij en laat ze flink warm worden. Daarna af laten koelen.

  • Voor dit gerecht hebben we bakjes nodig; met 3 vakjes. Vul het grootste vak met de in plakken gesneden kalfsbraadstuk (2 plakjes) en giet er wat saus bij. Het middelgrote vakje met grapefruit schijfjes en pijnboompitten en iets saus. Het kleinste vakje vullen met rijst of pasta naar keuze 

Terug naar boven