Italiaanse Spaghetti populair à la bolognese

Ingrediënten

  • 1 kg verse spaghetti Saus 1
  • 750 gram Gekookte ham, in reepjes gesneden
  • 500 gram Verse champignons, in schijfjes gesneden
  • 100 gram Gesnipperde ui
  • 100 ml Runderbouillon
  • 100 ml Rode wijn (bijvoorbeeld: Bardolinawijn) Saus 2
  • 10 gram Keukenzout
  • 3 gram Witte peper
  • 1 gram Nootmuskaat
  • 2 gram Ge(vries)droogde salie
  • 80 gram Tomatenpuree
  • 100 gram Gesnipperde ui
  • 150 gram Wortel, in heel kleine blokjes gesneden
  • 850 gram Blokjes ontvelde tomaten, uit blik
  • 20 ml Olijfolie
  •  Allesbinder of maïzena, opgelost in water (voor een homogene saus)
  • 1 kg verse spaghetti Saus 1,
  • 750 gram Gekookte ham, in reepjes gesneden,
  • 500 gram Verse champignons, in schijfjes gesneden,
  • 100 gram Gesnipperde ui,
  • 100 ml Runderbouillon,
  • 100 ml Rode wijn (bijvoorbeeld: Bardolinawijn) Saus 2,
  • 10 gram Keukenzout,
  • 3 gram Witte peper,
  • 1 gram Nootmuskaat,
  • 2 gram Ge(vries)droogde salie,
  • 80 gram Tomatenpuree,
  • 100 gram Gesnipperde ui,
  • 150 gram Wortel, in heel kleine blokjes gesneden,
  • 850 gram Blokjes ontvelde tomaten, uit blik,
  • 20 ml Olijfolie,
  •  Allesbinder of maïzena, opgelost in water (voor een homogene saus)

Bereiding

  • Maak de groenten schoon en verklein ze zoals aangegeven; snijd de ham aan reepjes.

  • Saus 1 maken: neem een ruime steelpan met dikke bodem. Doe hierin runderbouillon, ui, champignon, gekookte ham en rode wijn. De massa aan de kook brengen en op zacht vuurtje 15 tot 20 minuten laten sudderen; de ingrediënten moeten wel gaar zijn. Af en toe omroeren.

  • Saus 2 maken: verhit olie in een braadpan en fruit daarin ui en wortel licht aan. Voeg zout, peper, nootmuskaat, salie, tomatenpuree en blokjes ontvelde tomaat toe. De saus ½ tot 2 uur op zacht vuurtje laten sudderen. Binden met allesbinder of maïzena (opgelost in water) tot een homogene massa.

  • Saus 1 en saus 2 Samenvoegen en een half uur op een zacht vuurtje sudderen. Eventueel nabinden met allesbinder of maïzena (opgelost in water) tot een homogene saus.

  • Spaghetti (1 kg) koken: breng in een grote pan 10- 12 liter water aan de kook en voeg zout  toe. Leg de pasta in het kokende water en laat het water al roerende weer aan de kook komen. Stel het vuur/de hittebron zodanig af dat het water niet overborrelt; zorg wel dat het water blijft koken. Kook de pasta, zonder deksel en onder af en toe roeren, beetgaar (al dente): 9 minuten, afhankelijk van de dikte. Test de gaarheid door in een stuk spaghetti te bijten; het deeg moet nog enige beet hebben maar geen witte ongare kern. Giet de pasta af in een vergiet en laat even uitlekken (de spaghetti niet afgieten onder koud stromend water). 

  • De spaghetti vermengen met de saus. Het gerecht snel laten afkoelen – af en toe roeren – en doorkoelen in de koelcel. Presenteer de pasta in toonbank in kommen of bakken. Gebruik schone uitscheplepels; houd de randen schoon. Laat van tijd tot tijd eens proeven. Presenteer daarnaast in oven -of magnetronbakjes met 1 vakje. Vul het bakje met 300 á 400 gram kant-en-klare pasta. Eventueel afgegarneerd met kaas. Geef een opwarmadvies aan de klanten. Opwarmen in magnetron: prik enkele gaatjes in de bovenfolie. Magnetron 700 Watt. Ca 7 minuten. Opwarmen in oven: folie verwijderen. Oven voorverwarmen op 180 ˚C. Product in ovenbakje, in pannetje of in ovenschaal, 25 minuten opwarmen. Het gerecht moet wel door en door verhit worden.

Terug naar boven