Schil wortel en aardappelen en snijd ze in blokjes; schil de uien en snipper ze fijn. Weeg daarna alle ingrediënten nauwkeurig af.
Neem een grote pan, leg klapstuk erin en doe er zoveel water bij dat het vlees vrij ruim onder staat; ook zout toevoegen. Breng klapstuk aan de kook en laat die 2 uur zachtjes koken. Voeg dan de gesneden wortel en aardappelen toe en leg bovenop de gesnipperde ui. Laat alles ca. een half uur koken (voeg onder het koken zo nodig wat warm water toe). Neem daarna het vlees uit de pan, spoel het even af met heet water en laat het afkoelen; meteen daarna doorkoelen in de koelcel. Stamp intussen wortel, aardappel en ui met de boter en de peper met een ‘ouderwetse’ stamper door elkaar tot de gewenste fijnheid. Als er teveel vocht in de massa zit, dan eerst wat vocht afgieten voordat men gaat stampen of mengen. Daarna deze hutspot in platte bakken brengen en laten afkoelen, meteen daarna in de koelcel geheel laten doorkoelen.
Presenteer deze hutspot in zwarte of witte stenen bakken met het klapstuk in plakjes (van ca. 1 ½ cm dik) er bovenop. Breng dit product even eens in één-vaks oven – of magnetronbakjes met 300 à 400 gram hutspot en een of twee plakjes klapstuk er boven op.