Gesmoorde lamsschenkel

Ingrediënten

  • Winkelklare hele lamsschenkels. Of schijven van ca. 3,5 cm dik
  • 10 gram Keukenzout
  • 3 gram Witte peper
  • 200 gram Fijngesnipperde ui
  • 6 Fijngesnipperde teentjes knoflook
  • 2 Rode chilipepers, ontdaan van zaad en zaadlijsten en in smalle reepjes gesneden
  • 1000 gram Blokjes tomaat (zonder vel, steelaanzet en zaad)
  • 100 ml Plantaardige olie
  • 1200 ml Lamsfond
  • 1400 gram Blokjes vruchtvlees van pompoen van 2 cm (pompoen geschild en ontdaan van harde kern)
  • 600 gram Stukjes groene paprika van 1 ½ cm (zonder zaad en zaadlijsten)
  • 3 gram Ge(vries)droogde munt
  • 100 gram Fijngesnipperde ui
  • 60 gram Boter
  • 40 gram Pijnboompitten
  • 500 gram Langkorrelrijst
  • 1 liter Kippenbouillon
  • 10 gram Keukenzout
  • 3 gram Witte peper
  • 2,5 gram Karwijpoeder
  • Winkelklare hele lamsschenkels. Of schijven van ca. 3,5 cm dik,
  • 10 gram Keukenzout,
  • 3 gram Witte peper,
  • 200 gram Fijngesnipperde ui,
  • 6 Fijngesnipperde teentjes knoflook,
  • 2 Rode chilipepers, ontdaan van zaad en zaadlijsten en in smalle reepjes gesneden,
  • 1000 gram Blokjes tomaat (zonder vel, steelaanzet en zaad),
  • 100 ml Plantaardige olie,
  • 1200 ml Lamsfond,
  • 1400 gram Blokjes vruchtvlees van pompoen van 2 cm (pompoen geschild en ontdaan van harde kern),
  • 600 gram Stukjes groene paprika van 1 ½ cm (zonder zaad en zaadlijsten),
  • 3 gram Ge(vries)droogde munt,
  • 100 gram Fijngesnipperde ui,
  • 60 gram Boter,
  • 40 gram Pijnboompitten,
  • 500 gram Langkorrelrijst,
  • 1 liter Kippenbouillon,
  • 10 gram Keukenzout,
  • 3 gram Witte peper,
  • 2,5 gram Karwijpoeder

Bereiding

  • We brengen deze gesmoorde schijven lamsschenkel met een saus die met veel groente is verrijkt. Daarnaast presenteren we pilav. Toelichting: smoren is in een gesloten pan voedsel in boter of een andere vetstof en in eigen sappen bereiden onder toevoeging van een kleine hoeveelheid vloeistof.

  • Pel de uien en de knoflook en snipper deze fijn. Halveer de chilipepers, verwijder het zaad en zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Blancheer de tomaten kort in kokend water, ontvel ze en verwijder de steelaanzet en het zaad en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Schil de pompoen, verwijder de harde kern en snijd het vruchtvlees in blokjes van ongeveer 2 centimeter. Halveer de paprika, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd de vrucht in blokjes van circa 1 ½ cm. Weeg voor beide bereidingen alle ingrediënten nauwkeurig af.

  • Verhit de olie in een stoofpan en braad daarin de schijven lamsschenkel aan beide kanten aan. Bak daarna verkleinde ui, knoflook en reepjes chilipeper kort mee. Voeg dan blokjes tomaat toe en giet er de helft van de bouillon (fond) bij. Leg het deksel op de pan en zet de pan in een voorverwarmde oven van 200˚C.Laat de schijven 1 ½ uur smoren, waarbij u ze verscheidene keren met wat van de resterende bouillon bedruipt. Voeg de pompoenblokjes en paprikablokjes aan het eind van de smoortijd bij het vlees en laat alles dan nog eens 30 minuten smoren. Neem daarna de pan uit de oven en voeg zout, peper en munt toe. De massa op een koele plaats snel laten afkoelen en meteen daarna goed doorkoelen in de koelcel.

  • Verhit de boter in een braadpan en fruit daarin de gesnipperde ui glazig. Roer de pijnboompitten door. Voeg de rijst toe en bak die mee tot de korrels glazig zijn. Giet de kippenbouillon erbij en strooi er het zout, peper en het karwijpoeder bij. Laat de rijst in 15 tot 20 minuten gaar worden, tussendoor enkele keren de massa omscheppen. Tenslotte het eindproduct snel laten afkoelen op een koele plaats en meteen daarna goed doorkoelen in de koelcel.

  • Presenteer deze gesmoorde schijven lamsschenkel met groenten in witte bakken. Presenteer de pilav apart. Zorg voor goed gevulde schalen en schone uitscheplepels. Presenteer daarnaast ook in oven- of magnetronbakjes met 1 vakje met daarin lamsschenkel met saus. De pilav in een ander bakje brengen.

Terug naar boven