kip in rode wijnsaus

Ingrediënten

  • Voor 4 personen
  • 1 mooie kip, niet een dergelijke snel gegroeide kip
  • 2 winterwortelen
  • 2 uien
  • 5 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 200 gr grotchampignons
  • 1 fles rode Bourgogne
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 flinke bos verse tijm
  • 5 kruidnagels
  • 3 gr witte peper
  • 10 gr keukenzout of zeezout
  • Bloem om de kipdelen door te wentelen
  • Olijfolie, om in te bakken
  • 1 wijnglas marc de Bourgogne of cognac (ca. 1 dl)
  • 1 gr cacaopoeder
  • 1 doosje champignons, in vieren of heel als ze niet te groot zijn
  • 5 gr goede truffelolie
  • Voor 4 personen,
  • 1 mooie kip, niet een dergelijke snel gegroeide kip,
  • 2 winterwortelen,
  • 2 uien,
  • 5 teentjes knoflook,
  • 2 stengels bleekselderij,
  • 200 gr grotchampignons,
  • 1 fles rode Bourgogne,
  • 2 laurierblaadjes,
  • 1 flinke bos verse tijm,
  • 5 kruidnagels,
  • 3 gr witte peper,
  • 10 gr keukenzout of zeezout,
  • Bloem om de kipdelen door te wentelen,
  • Olijfolie, om in te bakken,
  • 1 wijnglas marc de Bourgogne of cognac (ca. 1 dl),
  • 1 gr cacaopoeder,
  • 1 doosje champignons, in vieren of heel als ze niet te groot zijn,
  • 5 gr goede truffelolie

Bereiding

  • Maak de groenten schoon, weeg alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed. Verdeel de kip in 8 stukken, snijd de groenten in grove stukken. Leg ze in een grote schaal en giet de wijn erover. Laat het geheel zo minstens 24 uur marineren. Langer mag ook!

  • Neem de kipdelen uit de marinade en laat ze in een vergiet uitdruipen, dep ze af met keukenpapier en wentel ze door de bloem. Schep ook de groenten en kruiden uit de marinade en laat ze uitlekken in een vergiet. Bak de kip in een passende stoofpan met deksel aan alle kanten lichtbruin in de hete olie. Schep de kip uit de pan en fruit dan de groenten licht aan in het braadvet. Voeg de champignons erbij en bak ze even mee. Doe  het cacaopoeder erbij en roer even goed door. Verwarm intussen de marinade.

  • Voeg de kippendelen bij de groenten. Giet de marc de Bourgogne of cognac erbij en flambeer even (zet de afzuigkap uit), of als je dat eng vind, de  marc toevoegen, even doorwarmen en dan in de warme marinade erover gieten. Nog een keer alles goed  omscheppen en dan kan de pan, met deksel de oven in. In een voorverwarmde oven laat je de kip vervolgens anderhalf uur zachtjes garen op 160 graden. Neem dan de kippendelen uit de pan. Proef de saus of er nog peper en zout bij moet en strooi er nog wat verse peterselie oven. Leg de kippendelen terug in de saus en laat het gehaal in de koelcel afkoelen.

  • Zorg dat u een kip koopt die de wijn waard is, en omgekeerd! Een heerlijke geur verspreidt zich door de winkel, en een heerlijk kippetje komt, zonder al te veel moeite, uit de oven. Dit recept lijkt ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel te bereiden..

  • Presenteer dit gerecht met grove Penne pasta in zwarte of witte stenen bakken. Breng dit gerecht ook in oven -/magnetronbakjes.

  • In de magnetron verhitten volgens de gebruiksaanwijzing van de magnetron, folie vooraf inprikken. Of verhit het gerecht in een pannetje, op middelhoog vuur, zeker 15 minuten, regelmatig voorzichtig omroeren. Of verwarmen in een oven van 150° Celsius tot het gerecht door en door warm is, af en toe omroeren. Borden vooraf warm maken in heet water. Drink er een glas mooie Bourgogne bij.

Terug naar boven