Aardappelen schoon poetsen en in de schil koken, goed laten uitdampen, schillen, door een pureeknijper drukken. De eidooier, meel, kokosvlokken, gehakte cranberry’s toevoegen en de massa goed mengen, met peper, vanillezout kruiden. Koekjes ervan vormen. De sinaasappel schillen, en filets eruit snijden.
De huidkant van de eendenborst met een scherpmes een ruit in snijden. Borst met de huidkant in een hete pan leggen. De temperatuur naar de hoogste stand zetten, zodat het vet goed smelt. Even keren en uit de pan nemen. In een pan op een rozemarijnen bedje leggen. Honing en gewreven tijm vermengen. Eendenborst hiermee met borsteltje goed insmeren en in voorverwarmde oven van circa 100 graden Celsius ongeveer 45 minuten rustig laten garen.
Bruine suiker in een beetje hete olijfolie lichtjes laten karamelliseren laten, met het sinaasappelsap afblussen en de gevogeltebouillon toevoegen. Meel met iets vloeistof vermengen, de saus ermee lichtjes binden. Sinaasappelfilets erin, warm maken. Aardappelkoekjes in hete olijfolie aan beide kanten goudgeel braden en op het bord serveren. De saus als spiegel op bord aanbrengen, sinaasappelfilets ernaast verdelen. Eendenborst in schuine plakjes schuine plakjes snijden, op sausspiegel leggen en met rozemarijn garneren.
Beeld: ©Maksim Toome/Shutterstock.com