Verwarm de oven voor op 180°C. Smelt 3 eetlepels boter en kwast daarmee de aardappeltjes in. Bestrooi met peper en zout en leg met de snijkant naar boven in een ovenschaal. Plaats gedurende 50 minuten in de oven. Bedruip de aardappeltjes regelmatig met de braadboter. Bestrooi de aardappeltjes 5 minuten voor einde baktijd met de Gruyère en paprikapoeder. Laat de oven aan staan. Fruit het sjalotje en de knoflook in een steelpan met de olijfolie tot de sjalot glazig is. Voeg de rozemarijn toe. Blus af met de rode wijn en de ahornsiroop. Laat op zacht vuur inkoken tot 1/3. Voeg de vleesfond toe en laat nog 10 minuten zachtjes inkoken.
Snijd de bittere kern uit de witlof en kook de stronkjes 15 minuten. Laat uitlekken en bak op laag vuur in 2 eetlepels boter met de suiker lichtbruin. Peper en zout de lamsracks en bak op hoog vuur in een braadslee met de rest van de boter rondom bruin. Zet de braadslee in de oven van 180°C en laat nog 20 minuten garen met de bolle kant naar boven. Bedruip regelmatig met het braadvocht. Zet apart en laat 10 minuten rusten.
Snijd de karbonaadjes los, leg ze dakpansgewijs op elkaar. Garneer met de aardappeltjes en de witlof en schenk de saus er half over.
Recept uit 'Ben Kookt' van Caplan Publishing BV