Maak de groenten schoon en verklein ze zoals hierboven aangegeven.
Saus maken: verhit in een braadpan de olie en bak het gehakt op een matig vuur rul; laat daarin ui en wortel even meefruiten. Daarna zout, peper, knoflook, oregano en Italiaanse kruiden toevoegen en heel even laten meegaren; goed roeren. Dan de tomatenpuree erbij, alles goed mengen en op een zacht de saus 15-20 minuten laten sudderen tot het gehakt gaar is; de saus warm houden.
Cappelletti (1 kg) koken: breng in een grote pan 10- 12 liter water aan de kook en voeg zout toe. Leg de pasta in het kokende water en laat het water al roerende weer aan de kook komen. Stel het vuur/de hittebron zodanig af dat het water niet overborrelt; zorg wel dat het water blijft koken. Kook de pasta, zonder deksel en onder af en toe roeren, beetgaar (al dente): 9 minuten, afhankelijk van de dikte. Test de gaarheid door in een stuk cappelletto tricolori te bijten; het deeg moet nog enige beet hebben maar geen witte ongare kern. Giet de pasta af in een vergiet en laat even uitlekken (de cappelletti tricolori niet afgieten onder koud stromend water). Cappelleti tricolori vermengen met de bolognesesaus. Het gerecht dan snel laten afkoelen onder af en toe roeren; meteen daarna laten doorkoelen in de koelcel. Tip: bij de presentatie het gerecht licht bestrooien met Parmezaanse kaas.
Presenteer de pasta in toonbank in kommen of bakken. Gebruik schone uitscheplepels; houd de randen schoon. Laat van tijd tot tijd eens proeven. Presenteer daarnaast in oven -of magnetronbakjes met 1 vakje. Vul het bakje met 300 á 400 gram kant-en-klare pasta. Eventueel afgegarneerd met kaas. Geef een opwarmadvies aan de klanten. Opwarmen in magnetron: prik enkele gaatjes in de bovenfolie. Magnetron 700 Watt. Ca 7 minuten. Opwarmen in oven: folie verwijderen. Oven voorverwarmen op 180 ˚C.Product in ovenbakje, in pannetje of in ovenschaal, 25 minuten opwarmen. Het gerecht moet wel door en door verhit worden.