Boeuf Bourguignon met tomatenpuree

Ingrediënten

  • Rundvlees van hals met onderrib, been, vet, zenen en kraakbeen in blokjes van ca. 4 cm gesneden.
  • 10 gr keukenzout
  • 3 gr witte peper
  • 1 gr ge(vries)droogde tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 200 gr ontbijtspek, in kleine blokjes gesneden
  • 300 gr sjalotten, gepeld en fijngesnipperd
  • 40 zilveruitjes, uit glas
  • 70 gr tomatenpuree
  • 15 gr bloem
  • 400 ml rode wijn
  • 400 ml runderbouillon( kan ook van tabletten gemaakt worden)
  • 300 gr champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden
  • 20 gr maïzena
  • 100 gr boter, om spekblokjes en vlees in te baken
  • 50 gr boter, om later erbij te doen en dan rest bakken
  • Voor de garnering; fijngehakte peterselie
  • Rundvlees van hals met onderrib, been, vet, zenen en kraakbeen in blokjes van ca. 4 cm gesneden.,
  • 10 gr keukenzout,
  • 3 gr witte peper,
  • 1 gr ge(vries)droogde tijm,
  • 2 laurierblaadjes,
  • 200 gr ontbijtspek, in kleine blokjes gesneden,
  • 300 gr sjalotten, gepeld en fijngesnipperd,
  • 40 zilveruitjes, uit glas,
  • 70 gr tomatenpuree,
  • 15 gr bloem,
  • 400 ml rode wijn,
  • 400 ml runderbouillon( kan ook van tabletten gemaakt worden),
  • 300 gr champignons, schoongeborsteld en in plakjes gesneden,
  • 20 gr maïzena,
  • 100 gr boter, om spekblokjes en vlees in te baken,
  • 50 gr boter, om later erbij te doen en dan rest bakken,
  • Voor de garnering; fijngehakte peterselie

Bereiding

  • Verhit in een stoofpan de (100 gram) boter en bak hierin ca. 4 minuten het spek. Neem het spek uit de pan, zet de warmtebron hoog en bak het vlees aan alle kanten bruin. Zet de warmtebron laag. Voeg de boter (50 gram) toe en bak de sjalotjes en zilveruitjes even mee. Roer de tomatenpuree door het vlees en daarna de bloem. Laat dit alles 2 minuten zachtjes bakken. Voeg de wijn en de bouillon toe. Doe de peper, het zout, de tijm, de laurierblaadjes en gebakken spekjes in de pan. Laat het vlees met het deksel op de pan zachtjes 3 uur stoven tot het vlees gaar is. Bak de champignons 4 minuten in wat boter en doe ze de laatste 10 minuten bij het vlees. Bind de saus desgewenst met wat aangelengde maïzena. Af laten koelen en in de koelcel geheel laten doorkoelen.

  • Presenteer de Boeuf Bourguignon in een mooie schaal in de toonbank, met eventueel aardappelpuree er apart bij. Of in oven of magnetron bakjes vul het bakje gevulde Boeuf Bourguignon, vul het andere bakje de aardappelpuree.

  • Verhitten kan in de magnetron volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Verhit het gerecht in pannetjes, op middelhoog vuur zeker 15 minuten verwarmen voorzichtig omroeren (in een oven van 150 graden gaat gemakkelijker tot het gerecht door en door warm is). Verhit de aardappelpuree een pannetje op het vuur bij matige hittebron eventueel wat boter of melk toevoegen om de puree wat smeuïger te maken. Borden goed voorverwarmen en op de borden serveren. 

Terug naar boven