Maak de groenten schoon, snijd ze zoals bij de ingrediënten omschreven. Weeg daarna alle ingrediënten nauwkeurig af en zet ze gereed.
Verwarm de bouillon in een pan en laat zachtjes pruttelen. Verwarm de olie in een grote pan en bak hierin zachtjes de sjalotjes, knoflook en selderij ca. 4 minuten op halfhoog vuur.
Voeg de rijst toe en roer het goed door elkaar. Doe er vier soeplepels bouillon bij en roer tot de rijst het vocht heeft opgenomen. Blijf al roerend ca. 10 minuten geleidelijk de bouillon toevoegen.
Voeg de asperges, kruiden en citroenschil toe en laat het nog eens 10 minuten zachtjes pruttelen, terwijl u zo nu en dan roert. Zorg ervoor dat het mengsel nooit te droog wordt: voeg zo nodig nog meer bouillon toe.
Als de rijst gaar is, meng je de geitenkaas of sojamelk, het citroensap, het zout en de peper erdoor. Haal de pan van het vuur en laat de risotto afkoelen en in de koelcel geheel laten doorkoelen.
Strooi er bij de presentatie in de toonbank bladpeterselie, fijngehakt over. Presenteer deze schalen in de toonbank, zorg ervoor dat de randen schoon zijn. Breng dit gerecht ook in oven - /magnetronbakjes.
Advies voor de consument: in de magnetron verhitten volgens de gebruiksaanwijzing van de magnetron, folie vooraf inprikken. Of verhit het gerecht in een pannetje, op middelhoog vuur, zeker 15 minuten, regelmatig voorzichtig omroeren. Of verwarmen in een oven van 150° Celsius tot het gerecht door en door warm is, af en toe omroeren. Borden vooraf warm maken in heet water.
Foto: © Maria Uspenskaya/Shutterstock.com