Gerookt ontbijtspek

Ingrediënten

  • De buiken moeten van biologische oorsprong zijn. Buikspek van jonge, maar niet te lichte of te magere, varkens, echter niet van zeugen of volwassen beren. De bakpekel heeft de volgende samenstelling; 19˚Bé
  • 248 gr Colorozozout  (Kleurzout is een zout waaraan een kleine hoeveelheid natriumnitriet E 250 van biologische oorsprong wordt toegevoegd)
  • 1 liter koud water
  • Controleer altijd met een pekelweger; afwijkingen in graden Bé kunnen ontstaan door onder andere het verschil van vochtgehalte in het zout. Deze pekel kan meerdere malen gebruikt worden indien de temperatuur van de pekelruimte ca. 6˚C bedraagt.
  • De buiken moeten van biologische oorsprong zijn. Buikspek van jonge, maar niet te lichte of te magere, varkens, echter niet van zeugen of volwassen beren. De bakpekel heeft de volgende samenstelling; 19˚Bé,
  • 248 gr Colorozozout  (Kleurzout is een zout waaraan een kleine hoeveelheid natriumnitriet E 250 van biologische oorsprong wordt toegevoegd),
  • 1 liter koud water,
  • Controleer altijd met een pekelweger; afwijkingen in graden Bé kunnen ontstaan door onder andere het verschil van vochtgehalte in het zout. Deze pekel kan meerdere malen gebruikt worden indien de temperatuur van de pekelruimte ca. 6˚C bedraagt.

Bereiding

  • Koelen: indien de buiken niet volledig zijn doorgekoeld, moeten zij eerst een nacht bij ca. 1˚C worden gekoeld. Het doorkoelen vindt bij voorkeur hangend plaats, anders op rekken met hoogstens twee lagen buikspek.

  • Uitbenen en kantsnijden; de buiken netjes uitbenen, ook het kraakbeen volledig verwijderen en de bloedvaten hieronder goed uitdrukken. Het zwoerd goed schoonmaken door het met een mes af te schrapen, daarbij vooral letten op haren. Los vlees eraf snijden en het geheel tot een courant model snijden.

  • Droogzouten (methode 1); de buiken worden ingewreven met colorozozout in een verhouding van 52 gram colorozozout per kg product. Wegen de buiken bijvoorbeeld 2 kg dan wrijven we 2 x 52 gram = 104 gram colorozozout. De buiken aan beide zijden met het afgewogen colorozozout inwrijven en daarna paarsgewijs met de vleeszijden tegen elkaar in een pekelbak wegleggen bij ca. 6˚C Dag – kunstlicht moet zoveel mogelijk worden vermeden. De zouttijd bedraagt 1 dag per cm dikte. Pekelen (methode 2); het is ook mogelijk de buiken in bovengenoemde bakpekel te leggen. Ook dan bedraagt de pekeltijd 1 dag per cm dikte. Men plaatst de buiken met het zwoerd naar boven in de pekelbak (geen zout meer gebruiken) en draagt er zorg voor dat alle buiken ondergedompeld zijn, het geen kan worden bewerkstelligd door gebruik te maken van een verzwaard kunststof rek.

  • Pekelbereiding: De hoeveelheid pekel bedraagt ca. tweemaal de hoeveelheid buikspek. De pekel vers bereiden of een goede reeds gebruikte pekel gebruiken, nadat deze op de juiste (19˚Bé) is gebracht.

  • Doorzouten (rijpen); na het droogzouten of pekelen, voor een goede zoutverdeling en doorkleuring is het gewenst de buiken minstens 5 dagen bij 6˚C te laten doorzouten, dit kan ook in een vacuüm zak dan mag de rijping tijd ook langer zijn 10 dagen. Ontzouten; na het rijpen de buiken circa 1 uur in koud stromend water ontzouten. Terugpekelen; indien de buiken langere tijd in de pekel hebben gelegen en daardoor te zout zijn geworden, is het aan te bevelen de buiken twee dagen terug te pekelen in een pekel van 5% colorozozout. Hiermee voorkomt men dat de buitenzijde te sterk wordt uitgedroogd (daarom meten is weten).

  • Aandrogen; iedere buik wordt aan de korte zijde aan twee touwtjes, bij voorkeur kunststofdraad, opgehangen zodanig dat de buik nagenoeg verticaal hangt. Men laat het hangende gezouten spek goed aandrogen.

  • Roken; het spek wordt koud gerookt. Voor een goede kleurvorming en rooksmaak is meestal 4 uur roken bij een relatieve vochtigheid van 80% voldoende. De tijd is afhankelijk van de dichtheid van de rook. Bij een te hoge vochtigheid neemt het spek wel rookbestanddelen op maar vindt de kleurvorming slechts langzaam plaats, met als gevolg meestal een scherpe rooksmaak en een donkere grauwe rookkleur.

  • Opslag; opslag vindt plaats in een koele donkere ruimte (12 - 15˚C). Het buitensluiten van dag – of kunstlicht vertraagt het ranzig worden. Vacuüm verpakken; indien het ontbijtspek het gewenste indroogpercentage heeft bereikt (20%), kan verder indrogen worden voorkomen door het ontbijtspek vacuüm te verpakken. Deze methode heeft de volgende voordelen: Betere uitwendige kleur omdat een eventueel gevormde grauwe rand verdwijnt. Geen verder gewichtsverlies, zodat een betere calculatie mogelijk is. Schimmelgroei e.d. treedt niet meer op. De smaak en malsheid ontwikkeld zich in gunstige zin, de zoutsmaak neemt onder andere niet verder toe, maar wel het aroma. Geen vorming van een droogrand. 

Terug naar boven