Patrijs

Ingrediënten

  • 2-3 patrijzen met hart en lever (2-3 personen)
  • 4 lange repen mager ontbijtspek
  • 250 g gepelde noten 
  • 100 g gewelde rozijnen
  • 1 dl Madeira of port
  • 1 gehakte ui 
  • 1 worteltje in blokjes
  • 4 sneetjes oud brood 
  • boter of margarine en olie
  • zout en peper
  • 2-3 patrijzen met hart en lever (2-3 personen),
  • 4 lange repen mager ontbijtspek,
  • 250 g gepelde noten ,
  • 100 g gewelde rozijnen,
  • 1 dl Madeira of port,
  • 1 gehakte ui ,
  • 1 worteltje in blokjes,
  • 4 sneetjes oud brood ,
  • boter of margarine en olie,
  • zout en peper

Bereiding

  • Plet de gepelde noten met een deegrol of een vijzel. Verwarm de boter in een pan en fruit hierin de ui met de wortelblokjes. Snijd de afgewassen hartjes en de levertjes klein en voeg deze samen met de noten, de rozijnen en het verkruimelde brood toe. Meng alles goed. Vul de patrijzen met dit mengsel en bestrooi de buitenkant met peper en wat zout. Omwikkel de patrijzen met het spek en zet ze in een ovenschaal die je van te voren even hebt ingevet. Verwarm de oven voor op 175°C en zet de schaal er in. Laat hem gedurende 10 minuten staan en verlaag dan de temperatuur naar 120°C. Hierin moeten de patrijzen minstens 30 minuten staan. Bestrijk ze regelmatig met het braadvocht. Neem de schaal uit de oven en voeg de Madeira toe. Controleer de gaarheid en plaats de schaal nog eventueel 5-10 minuten terug in de oven. Serveer bij de patrijs gekookte aardappelen, rode kool, en appelcompôte. 

  • Rijpe Hermitage, Côte-Rôtie, Barbaresco, grote rode Bourgogne.

Terug naar boven