Bestel bij de slager een gevuld speenvarken en vraag meteen naar het bijbehorende spit. De echte barbecuespecialist heeft dat meestal wel ter beschikking. Het is zelfs mogelijk om het varken kant-klaar afgeleverd te krijgen. Dan heb je er helemaal geen werk aan. Wil je toch zelf bakken dan kost dat wel even tijd.
Steek de barbecue aan en steek het varken goed vast aan het ruime draaispit. Afhankelijk van het gewicht van het dier begin je nu te grillen. Dat kost minimaal 5 tot 6 uur. Je moet continue blijven draaien. Dat gaat uiteraard het beste met een motortje. Zo niet dan wordt het handwerk. Schep regelmatig kolen bij want het vuur mag niet teveel temperen. Wanneer de dunnere uitstekende delen als poten en oren dreigen te verbranden kun je ze in aluminiumfolie wikkelen. Pas ook op voor grote vlammen die bederven de smaak en verbranden het vlees en dat is ongezond. Bestrijk het varkentje intussen regelmatig met olie waaraan je de kruiden hebt toegevoegd.
Het vlees kan als het goed gaar is gemakkelijk van het varken worden afgesneden. Serveer er zomerse salades, saus naar keuze en stokbrood bij.
Verschillende wijnen afhankelijk van de kruiding. Italiaanse Montepulciano, Shiraz uit Zuid-Afrika of Chili, Rosé Rode Pinotage, Australische Cabernet-Shiraz