Maak alle ingrediënten schoon en weeg ze daarna nauwkeurig af en zet ze gereed.1. Snij het blad van de basilicum en de peterselie grof.2. Snij de knoflook in stukjes en plet de pijnboompitten enigszins.3. Pureer de basilicum, de peterselie, de knoflook, de pijnboompitten, en de kaas en het citroensap in de keukenmachine tot een gladde massa.4. Schenk er door de vulopening beetje bij beetje de olie bij en meng het steeds goed. Voeg zoveel van de olie toe tot er een dikke, egale saus is verkregen. Maak de saus op smaak met vers gemalen peper. Echt super lekker en super simpel. Het is veel lekkerder dan uit een potje.
De pesto in glazen potjes overbrengen. De pesto kan vrij lang – meestal wel 1 tot 2 weken – in de koelkast bewaard worden als er(na gebruik) een laagje(olijf)olie op gegoten wordt(circa 1 centimeter)
Giet de olie er voor gebruik af en gebruik een schone lepel om wat uit het potje te halen. Giet na gebruik steeds weer olie op de pesto.
Pesto voor later gebruik kan ook ingevroren worden (en kan dan circa 1 jaar bewaard worden). Tip: Gebruik het laatje voor ijsblokjes om de pesto in te vriezen, verpak de bevroren pesto-blokjes daarna in een diepvriesdoos en ontdooi steeds zoveel blokjes als er nodig zijn.
Foto: ©Karaidel/Shutterstock.com