De bakbanaan bitterbal

Ingrediënten

  • 4 groene bakbananen gestapeld in stukken gesneden
  • 3 el boter
  • 1 theelepel cajun peper
  • 1 theelepel komijn
  • Gedroogde in stukjes gesneden perziken
  • 1/2 kopje melk (kokos melk werkt ook goed)
  • 1/2 kopje chiazaad
  • 3 eetlepels bloem
  • 1eetlepel kerrie
  • 2 theelepel kurkuma
  • Ontpopte quinoa
  • Panka
  • 2 eieren
  • Avocado- of olijfolie  
  • 4 groene bakbananen gestapeld in stukken gesneden,
  • 3 el boter,
  • 1 theelepel cajun peper,
  • 1 theelepel komijn,
  • Gedroogde in stukjes gesneden perziken,
  • 1/2 kopje melk (kokos melk werkt ook goed),
  • 1/2 kopje chiazaad,
  • 3 eetlepels bloem,
  • 1eetlepel kerrie,
  • 2 theelepel kurkuma,
  • Ontpopte quinoa,
  • Panka,
  • 2 eieren,
  • Avocado- of olijfolie  

Bereiding

  • Ook in Ecuador maken ze bitterballen, zo blijkt. Recent presenteerde de Ecuadoriaanse top-chef Mike Ruiz de levendige gastronomie van het Zuid-Amerikaanse land op een Nederlandse manier. Hij ontwikkelde namelijk de traditionele Nederlandse bitterbal op Ecuadoriaanse manier; de Bolón de Verde Deconstruido is gemaakt van groene bakbanaan en quinoa, wat resulteert in een prachtige mix van smaken en texturen. De Ecuadoriaanse ‘bitterbal’ kan zowel met vlees als vegetarisch worden bereid.

  • Het belangrijkste ingrediënt van deze exotische bitterballen is de groene bakbanaan, ook wel ‘barraganete’ genoemd. Deze groene bakbanaan kan in tegenstelling tot een gewone banaan pas na bereiding gegeten worden. Volgens historici gaat de geschiedenis van de groene bakbanaan-ballen ver terug, nog voordat de Spanjaarden voet aan wal in Zuid Amerika zetten. De lokale inheemse bevolking kookte ze in zeewater samen met fruit, zeevruchten of het vlees van wilde dieren. In de 15e eeuw was groene bakbananenpap en -puree één van de hoofdgerechten van de Afrikaanse slaven.

  • Vandaag de dag zijn er ontelbaar veel variaties op de groene bakbanaan-ballen. Het meest traditionele recept bevat groene bakbanaan, boter, zout en jonge kaas. Andere variaties bevatten peper, cajun, varkensvlees, kip, chorizo, pinda’s, groenten, zeevruchten, of komijn. De kok bepaalt of het een vegetarische, vlees, zoete of zoute bal wordt.

  • Laat de chiazaadjes wellen in de (kokos)melk. Kook ondertussen de groene bakbananen tot ze zacht zijn en pureer ze tot een pasta. Voeg cajun, zout, komijn, in stukjes gesneden perziken en curry toe, tot alle ingrediënten een mild deeg vormen. Voeg vervolgens de volgezogen chiazaadjes toe en meng opnieuw. Laat het geheel zo’n 1 a 2 uur (of een nacht) afgedekt staan.

  • Kneed het deeg met de hand in kleine balletjes (je kunt de balletjes eventueel vullen met geraspte jonge kaas, kleine stukjes varkensvlees, kip of garnaal). Klop de eieren en maak in een schaal een mix van de panka en quinoa. Bestrijk de balletjes met het eimengsel en rol ze door de panka-quinoa mix. Frituur de balletjes in avocado- of olijfolie met kurkuma. Laat de gefrituurde balletjes even uitlekken op een absorberend papier.

  • Je kunt de balletjes ook invriezen en vervolgens 3-4 minuten op hoge temperatuur frituren.

Terug naar boven