Croûtons met tomatentapenade

Ingrediënten

  • 450 gram Kalamata-olijven zonder pit (zijn grotere olijven uit Griekenland) Kalamata, kunnen van de pit worden ontdaan met behulp van een kersenontpitter)
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 450 gram rauwe ham , heel kleine snippers
  • 30 gram gehakte kappertjes
  • 5 gram geraspte citroenschil
  • 2 gram ge(vries)droogde herbes de Provence kruiden
  • 3 gram witte peper
  • 40 gram citroensap
  • 200 gram zongedroogde tomaten in olie, tomaten kleinsnijden, olie afgieten en (40 gram) bewaren
  • 24 sneden bruinbrood, diagonaal doorgesneden
  • Tip: Neem de Italiaanse tomaten in olie, omdat deze zoeter zijn en meer smaak hebben. Partjes citroen , zonder schil Hele blaadjes Italiaanse peterselie.
  • 450 gram Kalamata-olijven zonder pit (zijn grotere olijven uit Griekenland) Kalamata, kunnen van de pit worden ontdaan met behulp van een kersenontpitter),
  • 4 teentjes knoflook, geperst,
  • 450 gram rauwe ham , heel kleine snippers,
  • 30 gram gehakte kappertjes,
  • 5 gram geraspte citroenschil,
  • 2 gram ge(vries)droogde herbes de Provence kruiden,
  • 3 gram witte peper,
  • 40 gram citroensap,
  • 200 gram zongedroogde tomaten in olie, tomaten kleinsnijden, olie afgieten en (40 gram) bewaren,
  • 24 sneden bruinbrood, diagonaal doorgesneden,
  • Tip: Neem de Italiaanse tomaten in olie, omdat deze zoeter zijn en meer smaak hebben. Partjes citroen , zonder schil Hele blaadjes Italiaanse peterselie.

Benodigheden

  • Keukenmachine

Bereiding

  • Tapenade komt van het woord tapeno, dat ‘kapper’ betekent; oorspronkelijk bevatte dit smeersel meer kappertjes dan tegenwoordig. Dit recept verschilt van de klassieke tapenade doordat kleingesneden zongerijpte tomaten worden toegevoegd. Het is zeer gelieft op gegrild brood of pizza of als vulling voor kipfilets. Grilleer de gevulde kipfilets, snijd ze diagonaal in dunne plakjes en serveer ze in een salade of op een schaal gemengde hors d’ oeuvres.

  • Weeg eerst alle ingrediënten nauwkeurig af zoals hierboven omschreven en zet ze gereed.

  • De olijven, knoflook, rauwe ham, kappertjes, geraspte citroenschil en herbes de Provence in de kom van een keukenmachine doen. De machine een paar maal laten draaien, tot het mengsel een grove pasta wordt. Het mengsel overdoen in een andere mengkom. De peper, het citroensap, de tomaten en 40 gram van de bewaarde olie erdoor mengen.

  • Het brood roosteren of boven een houtskoolvuur grillen en besmeren met de tapenade. Op een schaal leggen en garneren met de partjes citroen en peterselie. Warm serveren.

Terug naar boven